Στην Ευρώπη το ανοδικό κύμα δεν σηκώνει εξίσου όλες τις βάρκες…

Μπορεί ο πανευρωπαϊκός δείκτης να ενισχύεται προς νέα υψηλά το 2020, ωστόσο πολλοί άλλοι δείκτες βρίσκονται ακόμα πολύ μακριά από τα δικά τους υψηλά, κυρίως οι δείκτες του ευρωπαϊκού Νότου, που, ούτως ή άλλως «χτυπήθηκε» βαρύτερα από την οικονομική κρίση.

Στην κορυφή αυτής της λίστας είναι η Ιταλία, όπου η νέα πολιτική αβεβαιότητα έπληξε τις τραπεζικές μετοχές την Τετάρτη, με συνέπεια ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Μιλάνο να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από τα υψηλά 20 ετών.

Αντιθέτως, ο γερμανικός DAX έγινε ο τελευταίος δείκτης που έφτασε σε νέα υψηλά λόγω της μείωσης των εμπορικών εντάσεων και της βελτίωσης των στοιχείων μάκρο. Ο δείκτης έφτασε κοντά στα επίπεδα του Stoxx 600, που ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλό κλείσιμο του 2015.

Στον βρετανικό FTSE 100 εσχάτως παρατηρείται ζήτηση , εν μέσω της μείωσης των ανησυχιών για το Brexit και της αισιοδοξίας για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η αυξανόμενη ανησυχία για τον κοροναϊό της Κίνας είχε αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, με τους περισσότερους δείκτες να βρίσκονται στο «κόκκινο». Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί ως ένα νέο ρίσκο για τις αγορές τη στιγμή μάλιστα που οι τελευταίες ακόμα προσπαθούν να ανακάμψουν από τις συνέπειες της πολύχρονης κρίσης.

Στην πραγματικότητα, η πτώση των δεικτών του ευρωπαϊκού Νότου, ήταν τόσο μεγάλη, κατά τη διάρκεια της κρίσης, που, ακόμα και μια πολύ ισχυρή επίδοση αρκεί μόνο για να κλείσει μικρό μέρος του χάσματος που έχει δημιουργηθεί.

Παρά το θεαματικό ράλι κατά 49% του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το 2019, ο Γενικός Δείκτης της Αθήνας παραμένει πολύ μακριά από την κορυφή (περίπου κατά 85%), ενώ οι δείκτες σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία βρίσκονται περίπου 40% χαμηλότερα από τα δικά τους ιστορικά υψηλά.

Τα ράλι σε γερμανικό DAX και βρετανικό FTSE100 υποδεικνύουν ότι οι δείκτες με μεγάλο εξαγωγικό αποτύπωμα έχουν ευνοηθεί εν μέσω της βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών διεθνώς.

Το ελβετικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ ο γαλλικός CAC που έχει βαριά βιομηχανικά ονόματα και ο ολλανδικός AEX – όπου διαπραγματεύονται πολλές πολυεθνικές εταιρείες όπως η Unilever και η ASML Holding NV , βρίσκονται κατά 13% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά τους.