Στις 28 Αυγούστου, στο Σεντ-Εμιλιόν της Γαλλίας, οι εργάτες του αμπελώνα του Château Troplong Mondot ξεκίνησαν τη συγκομιδή. Ήταν η πρώτη φορά, που ο τρύγος ξεκινάει τόσο νωρίς στην ιστορία του κτήματος.
Η συγκομιδή του 2025 χαρακτηρίστηκε από ρεκόρ πρόωρης έναρξης. Στην Αλσατία, οι εργάτες μπήκαν στα αμπέλια στις 19 Αυγούστου, στη Σαμπάνια, στις 20, για τις λευκές ποικιλίες του Ροδανού, στα μέσα Αυγούστου, δύο ολόκληρες εβδομάδες νωρίτερα από πέρυσι. Στη περιοχή Rheingau της Γερμανίας, τα πρώτα σταφύλια μαζεύτηκαν στα τέλη Αυγούστου, τρεις εβδομάδες νωρίτερα από τον μακροχρόνιο μέσο όρο.
Ανάλογη εικόνα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε εμβληματικά κτήματα, όπως το Château Mouton Rothschild στο Μπορντό, οι πρώτες ερυθρές ποικιλίες μαζεύτηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου και ο τρύγος ολοκληρώθηκε εξαιρετικά νωρίς, στις 20 του ίδιου μήνα.
Το φαινόμενο δεν αφήνει αμφιβολίες. Η άνοδος της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής συμπιέζουν τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και μετατοπίζουν τον κύκλο της συγκομιδής. Τα καλά νέα ωστόσο, είναι ότι οι οινοπαραγωγοί, από τη Γαλλία έως τη Γερμανία και την Ισπανία, κάνουν λόγο για κρασιά υψηλής ποιότητας, παρότι οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες.
Κλιματική κρίση και μικρότερες σοδειές
Οι παρατεταμένοι καύσωνες, η ξηρασία και οι καταστροφικές πυρκαγιές προκαλούν πλέον τακτικά χάος στον κλάδο του κρασιού. Σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη δύο γαλλικών γεωργικών ινστιτούτων και του πανεπιστημίου British Columbia, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο, οι αμπελουργικές περιοχές του πλανήτη έχουν θερμανθεί κατά μέσο όρο κατά 100 «βαθμοημέρες ανάπτυξης» μέσα σε 70 χρόνια. Η Ευρώπη είναι η περιοχή που έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη επίδραση.
Φέτος, η Γαλλία είχε ανάμεικτα αποτελέσματα. Στο Μπορντό, οι συνθήκες ευνόησαν την ωρίμανση, ζεστό, ξηρό καλοκαίρι και λίγη δροσιά με βροχή στο τέλος του Αυγούστου. Τα σταφύλια στο Mouton Rothschild χαρακτηρίζονται «πλούσια και σε καλή κατάσταση», με προοπτική για μια κλασική σοδειά με δομή και δυνατότητα παλαίωσης.
Αντίθετα, στο νότο, το 2025 βαφτίστηκε από τους παραγωγούς της Κορμπιέρ «το καλοκαίρι της κόλασης». Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 70 ετών κατέκαψαν έως και 90% των αμπελώνων ορισμένων βιολογικών κτημάτων, όπως Clos de l’Anhel και Cellier des Demoiselles. Ανάλογες φωτιές και ακραίες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στη βόρεια Ισπανία, στην οροσειρά Howell της Νάπα και στην κοιλάδα του Δούρου στην Πορτογαλία. Οι οινοποιοί φοβούνται ότι ακόμη και αμπέλια που δεν κάηκαν, θα επηρεαστούν καθώς ενδέχεται να εμφανίσουν «smoke taint», δηλαδή καπνιστές γεύσεις στο κρασί.
Ο τρύγος είναι πάντα μια περίοδος έντονης φόρτισης για τους οινοποιούς. Η Μάγκι Χάρισον, παραγωγός της Antica Terra στο Όρεγκον, το περιγράφει: «Δεν έκλεισα μάτι όλο το βράδυ. Αλλά μόλις σταθώ στο τραπέζι διαλογής, ενεργοποιείται μια μαγεία, και ανυπομονώ κάθε φορά», αναφέρει σύμφωνα με το Bloomberg. Με άλλα λόγια, οι οινοποιοί, βαθιά μέσα τους, παραμένουν αισιόδοξοι.
Παρότι η ποιότητα φαίνεται υψηλή, οι προκλήσεις του 2025 δεν σταματούν στην κλιματική κρίση. Η κατανάλωση μειώνεται, οι δασμοί πιέζουν τις τιμές και αμπελώνες ξεριζώνονται, από τη Σονόμα μέχρι το Μπορντό. Ακόμη κι αν τα κρασιά είναι εξαιρετικά, το ερώτημα παραμένει, θα τα αγοράσει ο κόσμος;
Αγγλία
Χωρίς παγετούς και με παρατεταμένο καλοκαίρι, τα chardonnay και pinot noir ωρίμασαν άψογα. Η πιο ζεστή θερινή περίοδος που έχει καταγραφεί εξασφάλισε εξαιρετική ποιότητα και μεγάλη ποσότητα, ιδίως συγκριτικά με πέρυσι. Οι παραγωγοί προσανατολίζονται πλέον και σε πιο «ήσυχα κρασιά» κρασιά δηλαδή που δεν έχουν αφρώδη χαρακτηριστικά, καθώς η επισκεψιμότητα στους αμπελώνες αυξήθηκε κατά 55% μέσα σε έναν χρόνο.

Γαλλία
Αλσατία: Η πρωιμότερη συγκομιδή όλων των εποχών. Ζεστή άνοιξη και συνεχείς καύσωνες με βροχές στις σωστές στιγμές έδωσαν crystalline riesling και συμπυκνωμένα pinot noir με αρμονία.
Μπορντό: «Η χρονιά εξελίχθηκε με αξιοσημείωτη ηρεμία», δήλωσε η Βερονίκ Σάντερς από το Château Haut-Bailly. Ζεστό, ξηρό καλοκαίρι δημιούργησε μικρά, έντονα σταφύλια με συγκέντρωση και δομή. Ο Ζαν Φιλίπ Ντελμά από το Château Haut-Brion τόνισε τη «ζωντανή οξύτητα» των κρασιών. Αντίθεση με το δύσκολο 2024.
Βουργουνδία: «Μικρή αλλά υπέροχη σοδειά», δηλώνει Φεντερίκ Ντρουίν. Οι ερυθρές ποικιλίες της Côte de Beaune είναι φανταστικές και ομοιογενείς, ενώ τα λευκά έχουν έντονα αρώματα και προοπτική παλαίωσης. Στο Mâcon, όμως, η χαλαζόπτωση και η υπερβολική ζέστη προκάλεσαν ζημιές έως 80%. Οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν.
Σαμπάνια: Οι παραγωγοί μιλούν για την καλύτερη χρονιά των τελευταίων 30 ετών. Ο Ζαν Μπαπτίστ Λεκαγιόν της Louis Roederer τη χαρακτήρισε «Formula 1 vintage», με 24ωρη λειτουργία των πιεστηρίων. Η ωρίμανση των pinot noir και pinot meunier προμηνύει εξαιρετικά ροζέ.
Λίγηρας: «Τι χρονιά!» λέει ο Λοΐκ Καιλμπουρτίν. Τα sauvignon blanc δείχνουν φρεσκάδα, ορυκτότητα και εξαιρετική οξύτητα, ενώ το cabernet franc αποδίδει καλά, με παραγωγή +26%.
Προβηγκία & Λανγκεντόκ: Παρά τις καταστροφές από φωτιές και καύσωνες, το ροζέ της Προβηγκίας παραμένει ποιοτικό αλλά ακριβότερο εξαιτίας των δασμών. Στον Λανγκεντόκ, παρά τις ζημιές, κάποια ερυθρά ξεχωρίζουν για τη βελούδινη υφή τους.
Ροδανός: Πρώιμη συγκομιδή, χωρίς βροχές. Ο Στεφάν Οζιέρ, περιγράφει κρασιά με «λεπτότητα, συγκέντρωση και στρογγυλότητα».
Γερμανία
Η μικρότερη σοδειά από το 2010, αλλά εξαιρετικής ποιότητας. Παρά τις βροχές του Σεπτεμβρίου, τα riesling και pinot noir είναι συμπυκνωμένα και συλλεκτικά.
Ιταλία
Από τον βορρά έως τον νότο, εξαιρετική χρονιά. Μικρότερη ποσότητα (-10%), αλλά η Ιταλία αναδεικνύεται πρώτη παγκοσμίως σε παραγωγή.
Προσέκο: «Μία από τις τρεις καλύτερες χρονιές των τελευταίων 30 ετών», σύμφωνα με τον Φράνκο Αντάμι.
Τοσκάνη: Χάρη στη σταδιακή ωρίμανση και τις ψυχρές νύχτες, τα κρασιά εμφανίζουν φρεσκάδα και κομψότητα. Οι παραγωγοί του Chianti Classico μιλούν για «κρασιά με λαμπερή ισορροπία και ανθικά αρώματα». Η Κριστίνα Μαριάνι – Μέι της Banfi προβλέπει εξαιρετικά Brunello, ενώ ο Μάρκο Μπαλσιμέλι του Ornellaia κάνει λόγο για «μεταξένιες τανίνες και υψηλή συγκέντρωση».
Πιεμόντε: Τέλεια ισορροπία, εξαιρετικά αρώματα τριαντάφυλλου, σοδειά για συλλέκτες.
Σικελία: Ο Αντόνιο Ράλλο της Donnafugata μιλά για «επιστροφή στην κανονικότητα» με ιδανικές βροχοπτώσεις και χωρίς ακραίες θερμοκρασίες. Το Frappato ξεχωρίζει.
Πορτογαλία
Μια από τις πιο δύσκολες καλλιεργητικές περιόδους των τελευταίων δεκαετιών. Στον Δούρο, η ξηρασία και οι θερμοκρασίες άνω των 40°C έδωσαν μικρά σταφύλια, 30% μικρότερα του μέσου όρου, αλλά πολύ συμπυκνωμένα.
Ισπανία
Πτώση ποσοτήτων, αλλά σε πολλές περιοχές κρασιά κορυφαίας ποιότητας. Στη Γαλικία, οι φωτιές κατέστρεψαν αμπελώνες στη Valdeorras και Ribeira Sacra.
Στη Rioja, η Ιρέν Μπονίλα της CVNE μιλά για «ιδανική συγκομιδή» με βαθύ χρώμα και έντονα τανικά κρασιά. Στην Καταλονία, μετά από τριετή ξηρασία, οι βροχές ήρθαν την κατάλληλη στιγμή, δίνοντας φρέσκα, ισορροπημένα κρασιά. Η Βέγκα Σιτσίλια στη Ribera del Duero χαρακτηρίζει τη χρονιά «εξαιρετική».
Ηνωμένες Πολιτείες
Νάπα: Ψυχρή περίοδος ωρίμανσης και καθόλου ακραίες θερμοκρασίες. Οινοποιοί μιλούν για κρασιά με πολυπλοκότητα και φρεσκάδα, αν και η χαμηλή ζήτηση οδήγησε κάποιους να αφήσουν σταφύλια να σαπίσουν στα κλήματα. Οι φωτιές τον Αύγουστο στο Howell Mountain προκάλεσε καταστροφές έως 90%.
Σονόμα: «Μια ξεχωριστή χρονιά», δηλώνει ο Τζες Κατζ. Τα λευκά έχουν πολύπλοκα αρώματα, τα Cabernet ισορροπία και κομψότητα.
Πάσο Ρόμπλες: Πλούσια σοδειά, από μια από τις πιο δροσερές περιόδους που έχουν καταγραφεί. Ο Jason Haas αναφέρει ότι «όλες οι ποικιλίες ωρίμασαν αργά και ιδανικά».
Όρεγκον: Επικρατεί αισιοδοξία για ένα θεαματικό vintage. Ζεστό καλοκαίρι, τέλειος συνδυασμός συγκέντρωσης και οξύτητας. Πρόβλημα μόνο η έλλειψη εργατικών χεριών.
Πολιτεία της Ουάσιγκτον: «Μπορεί να είναι από αυτές τις χρονιές που θα συζητούνται για δεκαετίες», αναφέρει η Σάρα Χέντζ Γκούντχαρτ. Οι συνθήκες ήταν σχεδόν ιδανικές, με κρασιά γεμάτα χρώμα, οξύτητα και βάθος.
Διαβάστε ακόμη
Ελληνικές επιχειρήσεις επιστρέφουν στα Βαλκάνια με επενδύσεις 10 δισ. ευρώ (χάρτης + pics)
Η σκοτεινή πλευρά της τέχνης – Πώς γίνεται το “ξέπλυμα” χρήματος με τα έργα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.