search icon

Bloomberg

Citi: Το ράλι του δολαρίου θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Ο δείκτης ICE US Dollar Index, ο οποίος παρακολουθεί την ισοτιμία του νομίσματος έναντι 6 λοιπών νομισμάτων έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 18% φέτος, οδεύοντας προς ρεκόρ 50 ετών - Πτώση κατά 25% στα κέρδη της Citigroup

Η ισοτιμία του δολαρίου θα συνεχίσει το ράλι της μέχρι να σταματήσει η επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με αναλυτές της Citigroup Global Markets Inc.

Μέχρι τότε, το αμερικανικό νόμισμα αποτελεί «το καλύτερο καταφύγιο (haven), δεδομένου του premium που προσφέρει σε σχέση με τα λοιπα νομίσματα όπως το ευρώ, το γεν και τη στερλίνα», τονίζει ομάδα των αναλυτών της Citi με επικεφαλής τον Τζέιμι Φάχι σε πρόσφατο report της. «Η αξία του δολαρίου θα μειωθεί μόνο όταν υπάρξει ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και ανάπτυξης. Είναι αναγκαία μία ριζική αλλαγή της μακροοικονομικής ρητορικής και πραγματικότητας για να συμβεί κάτι τέτοιο», συμπλήρωσαν.

Η απότομη και σταθερή αύξηση της ισοτιμίας του «greenback» έχει, μέχρι τώρα, μπερδέψει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι δε γνωρίζουν κατά πόσο θα συνεχιστεί το ράλι αυτό. Ο δείκτης ICE US Dollar Index, ο οποίος παρακολουθεί την ισοτιμία του νομίσματος έναντι 6 λοιπών νομισμάτων έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 18% φέτος, οδεύοντας προς ετήσιο ρεκόρ 50 ετών.

Η πρωτοκαθεδρία και ισχύς του δολαρίου αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών οι οποίοι συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα. Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, τονίζουν πως το ράλι θα αργήσει να τελειώσει, ιδιαίτερα μετά από το πρόσφατο «πράσινο φως» που έδωσε η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, η οποία χαρακτήρισε την αύξηση της ισοτιμίας αυτή «λογικό επακόλουθο των διαφορετικών στρατηγικών των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο».

Ακόμα και η πιθανή χαλάρωση της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed δε θα «πείσει» τους επενδυτές, σύμφωνα με τη Citigroup. Η ομάδα των αναλυτών υπογραμμίζει πως «η αλλαγή των εκτιμήσεων όσον αφορά ολόκληρη την παγκόσμια μακροοικονομική πραγματικότητα θα αποτελέσει κλειδί για οποιεσδήποτε τέτοιες διορθωτικές κινήσεις».

Διαβάστε ακόμα:

Ερντογάν – Πούτιν: Θέλουν κέντρο φυσικού αερίου στην Τουρκία – «Η Θράκη είναι το κατάλληλο μέρος»

JP Morgan: Κέρδη 9,74 δισ. δολαρίων στο γ’ τρίμηνο – Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών

Γαλλία: Το συνδικάτο CGT επεκτείνει τις απεργίες στην TotalEnergies

Exit mobile version