Η Ελλάδα καλεί τους ευρωπαίους εταίρους της να θέσουν σαφή όρια στο ποιες ενέργειες θα ανεχθούν από την Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί ως παίκτης που γίνεται αποδεκτός στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Bloomberg, σήμερα Τετάρτη.

Η Ελλάδα περιμένει από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσουν σαφές ότι αξιολογούν ως καταστροφικές για την περιοχή τις τουρκικές ενέργειες. Η ΕΕ θα χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα για την «παραβατική και προκλητική πολιτική» της Άγκυρας, είπε ο κ. Δένδιας.

Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυξήθηκαν από το καλοκαίρι, όταν η Τουρκία ξεκίνησε έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε αμφισβητούμενα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες τον Οκτώβριο κάλεσαν την Άγκυρα να απόσχει από τη μονομερή εξερεύνηση υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενα ύδατα, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Τουρκία συνέχισε τις έρευνες, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την όποια διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

«Σίγουρα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στη σχέση μας με την Τουρκία», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη στις Βρυξέλλες. «Οι ηγέτες θα πρέπει να πάρουν μια απόφαση» για το εάν θα εγκρίνουν περισσότερες κυρώσεις, είπε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε σήμερα Πέμπτη τους ηγέτες της ΕΕ «να αναλάβουν δράση και να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις ως απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», σηματοδοτώντας μια σκληρότερη στάση της Ευρώπης έναντι της Άγκυρας ενόψει της σύνοδου κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου.

«Η Ευρώπη πρέπει να θέσει όρια σε αυτή τη συμπεριφορά», καθώς έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα αντιπροσωπεύει η ΕΕ, δήλωσε ο Δένδιας στη συνέντευξη. Εάν δεν αναληφθεί δράση, θα δοθεί το μήνυμα και σε άλλες χώρες ότι θα μπορούν να ενεργούν ασύδοτα και «η Τουρκία θα λάβει το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει την τρέχουσα συμπεριφορά της χωρίς κανένα περιορισμό», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι η χώρα του θέλει να συνεργαστεί με την Ευρώπη. Μιλώντας ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ , ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία βλέπει τον εαυτό της ως «μέρος της Ευρώπης, και πουθενά αλλού» προσθέτοντας ότι « θέλουμε να χτίσουμε το μέλλον μας με την Ευρώπη».

Εάν αυτά τα συναινετικά μηνύματα από την Άγκυρα σηματοδοτούν «την αρχή μιας ριζικής αλλαγής πορείας για την Τουρκία, κανείς δεν θα είναι πιο ευτυχής από την Ελλάδα», δήλωσε ο Δένδιας. Εάν η Τουρκία αποφασίσει να συμορφωθεί και να τηρεί τους διεθνείς κανόνες, «κανείς δεν θα την ενθαρρύνει περισσότερο».

Η Ελλάδα ζήτησε επίσης από Ευρωπαίους εταίρους της, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

«Η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη χώρα και οικονομία της ΕΕ, έχει τον έλεγχο και τη δυνατότητα να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων σε χώρες που θα τα στρέψουν εναντίον δύο άλλων μελών της ΕΕ», δήλωσε ο Δένδιας, εννοώντας τη χώρα του και την Κύπρο.

Η Ελλάδα έχει καλέσει τους ευρωπαίους ομολόγους της να σεβαστούν τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του μπλοκ, η οποία δεσμεύει τα μέλη να συνδράμουν «με κάθε τρόπο» εάν ένα άλλο κράτος της ΕΕ δεχθεί ένοπλη επίθεση.

«Εάν η Τουρκία θελήσει να λύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα, αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ εύκολο», δήλωσε ο Δένδιας. «Έχουμε επιλύσει τις διαφορές μας με όλους τους άλλους γείτονές μας.»

Διάβασε περισσότερα: 

Απάτη τύπου carousel: Tρία e-shops «εξαφάνισαν» ΦΠΑ 15 εκατ. μέσα σε 3 χρόνια

Αυτά είναι τα νέα υπερπολυτελή ξενοδοχεία που εγκαινιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Γιαν Κάρας: Καλύτερα προετοιμασμένος ο ΟΠΑΠ στο δεύτερο lockdown