Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ταμεία επενδύσεων του κόσμου φαίνεται πως στρέφουν το βλέμμα τους σε μία ιδιαίτερη επενδυτική ευκαιρία και ένα επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο προσφέρει μακροπρόθεσμα εγγυημένες τιμές ενέργειας η οποία παράγεται από πολύ μικρά κέντρα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). 

Οι BlackRock Inc. και Brookfield Corp. είναι δύο από τις εταιρείες οι οποίες επενδύουν σε χαρτοφυλάκια τα οποία συμπεριλαμβάνουν τις μικρές γεννήτριες παραγωγής μέχρι και 9 μεγαβάτ, γνωστές και ως PMGDs (Pequeños Medios de Generación Distribuidos).

Τα, κυρίως, ηλιακά πάρκα αυτά προσφέρουν στους κλιματικά ευαισθητοποιημένους επενδυτές πρόσβαση σε σταθερές τιμές σε μία αγορά η οποία γενικά χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταβλητότητα λόγω της αναντιστοιχίας των ισορροπιών προσφοράς και ζήτησης.

Τα χρήματα τα οποία επενδύονται στις γεννήτριες PMGDs ενισχύουν τη νέα τάση ΑΠΕ στη Χιλή. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το BloombergNEF, η Χιλή αποτελεί έναν από τους ελκυστικότερους επενδυτικούς προορισμούς όσον αφορά την αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε αντίθεση με άλλες αγορές, όμως, οι PMGDs προσφέρουν μερική προστασία από τις ελλείψεις και τα προβλήματα στην εύρυθμη παροχή ενέργειας αλλά και όσον αφορά τη μεταβλητότητα των τιμών.

«Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στα πρότζεκτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Χιλής μέσω αυτών των μικρών γεννητριών αυξάνεται, από τη στιγμή που αποδείχθηκαν πως είναι σταθερά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο μόχλευσης», τόνισε ο Τζόναθαν Χάκαμπι, στέλεχος της εταιρείας Hudson Bankers η οποία έπαιξε το ρόλο συμβουλευτικής σε πρόσφατη επένδυση της BlackRock

Η BlackRock, από την πλευρά της, εκτιμά να αγγίξει τα 450 μεγαβάτ παραγωγής από τις μικρές γεννήτριες αυτές μέχρι το 2024. Η πρόσφατη επένδυσή της συμπεριλάμβανε 11 ηλιακά πρότζεκτ 100 συνολικών μεγαβάτ από την D’E Capital και 100 μεγαβάτ από 15 πρότζεκτ από την Renewable Resources Group. H Brookfield μελετά κι αυτή τις επενδύσεις αυτές, σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες του Bloomberg.

Συνολικά, οι μονάδες τύπου PMGD παρήγαγαν 2.175 μεγαβάτ στα τέλη του 2022, το οποίο ισοδυναμεί σε 14% του δικτύου της χώρας, σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή ενέργειας της χώρας, CEN. Το ποσοστό αυτό αποτελεί σημαντική αύξηση από τα μόλις 150 μεγαβάτ πριν από μία δεκαετία. Εάν όλα τα πρότζεκτ εγκριθούν, η ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα θα διπλασιαστεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της CEN.

Oι μονάδες με παραγωγή 9 μεγαβάτ ή λιγότερο εμπίπτουν σε μηχανισμό σταθεροποίησης των τιμών. Ώντας τοποθετημένα πολύ πιο κοντά στα αστικά ή βιομηχανικά κέντρα, τα PMGDs αποφεύγουν, επίσης, πολλά προβλήματα τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Περίπου το 80% των μικρών αυτών γεννητριών είναι εύκολες στην κατασκευή μονάδες. Άλλα μεγάλα ονόματα στη λίστα των επενδυτών εκτός από BlackRock και Brookfield είναι η Sonnedix και η γερμανική Blue Elephant Energy. 

Διαβάστε ακόμα

Πώς το ελληνικό Δημόσιο μπαίνει δυνατά στο real estate για γραφεία στην Αθήνα

Σόρος τέλος, ζήτω ο… Σόρος: Ο διάδοχος, η Ελλάδα, η Ρωσία και η επόμενη ημέρα

Ντίνο Μπέκης (Qualcomm): Να δημιουργήσουμε έναν τεράστιο τεχνολογικό κόμβο στην Ελλάδα                                    

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ