Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν σήμερα να προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της μείωσης της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από τον Αύγουστο, αλλά και να παρατείνουν ένα συνολικό πακέτο διαχείρισης της διάθεσης του πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022, όπως δήλωσαν δύο πηγές του ΟΠΕΚ+.

Oι αρμόδιοι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ συναντήθηκαν με στόχο να συμφωνήσουν  για να αντιμετωπίσουν την τάση αύξησης των τιμών. Στην ομάδα συμμετέχουν οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, αλλά και σύμμαχοί τους, όπως η Ρωσία.

Τι προηγήθηκε

Μέσα στο μήνα απέτυχαν να επιλύσουν μία διαφωνία σχετικά με μία νέα πολιτική στην παραγωγή του πετρελαίου.

Η διαφωνία αυτή εκδηλώθηκε μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Ο ΟΠΕΚ+ είχε την προηγούμενη χρονιά συμφωνήσει σε μειώσεις ρεκόρ της παραγωγής πετρελαίου περίπου 10 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μείωση της ζήτησης από την πανδημία.

Σταδιακά, η μείωση της παραγωγής χαλάρωσε στα 5,8 εκατομμύρια βαρέλια bpd.

Ο ΟΠΕΚ+ προγραμματίζει να χαλαρώσει τη μείωση κατά ακόμη δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο τους, των τελευταίων 2,5 χρόνων.

Η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύθηκε σε υψηλά εξαετίας μετά από την διαμάχη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ η οποία δημιούργησε κρίση στον ΟΠΕΚ+ και μπλόκαρε μια αύξηση παραγωγής αργού. Το WTI εκτοξεύτηκε στα $76,98/βαρέλι, ρεκόρ από το Νοέμβριο του 2014 και πλέον κινείται στα $71,87/βαρέλι.

Ο,τι συμβεί στο εγγύς μέλλον  θα αποτελέσει και ένδειξη για το εάν θα υπάρξει άλλη μια καταστροφική χρονιά για το πετρέλαιο όπως το 2020. Διακύβευμα είναι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και η ικανότητα του Οργανισμού να συνεχίσει να ελέγχει την αγορά πετρελαίου.

Ο Λευκός Οίκος καλεί τον Οργανισμό προς εύρεση λύσης και επίτευξη συμφωνίας.

Η συνάντηση διακόπτεται

Τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ διέκοψαν την προηγούμενη συνεδρίαση εξαιτίας της διαφοράς απόψεων για τον τρόπο μέτρησης της μείωσης παραγωγής που ανέτρεψε μία βασική συμφωνία για την αύξησή της και οδήγησε σε μια σκηνή προσωπικών ύβρεων και προκλήσεων μεταξύ των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας. 

Την τελευταία φορά που οι δύο χώρες αυτές διασταύρωσαν τα λεκτικά τους ξίφη για το πετρέλαιο τον Δεκέμβριο του 2020, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν απειλήσει πως θα αποχωρήσουν από το πετρελαϊκό καρτέλ. Η διαμάχη εκείνη τελικά κατέληξε σε “παύση πυρός” αλλά η παρούσα κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή που τα κράτη-μέλη δεν μπόρεσαν καν να συμφωνήσουν για το πότε θα βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Καταναλωτική πίεση

«Δε θέλουμε ένα πόλεμο τιμών» ανέφερε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Ιχσάν Αμπντούλ Τζαμπάρ. «Δε θέλουμε, επίσης, περαιτέρω αύξηση των τιμών», προσέθεσε. Οι καταναλωτές αργού επίσης παρατηρούν από κοντά τις εξελίξεις.

Η ζήτηση πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα αυξηθεί κατά 5 εκατ βαρέλια/ημέρα σε σχέση με το πρώτο, σύμφωνα με τον γ.γ. του ΟΠΕΚ.

Η κύρια δύναμη που προωθεί την ιδέα αύξησης παραγωγής είναι η Ρωσία. Οι εταιρείες στη χώρα είναι έτοιμες να “βάλουν μπρος” τις αντλίες, ενώ οι τιμές της βενζίνης αποτελούν ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα προ των ρωσικών βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

 

Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός στην τελική ευθεία – Οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων

Μύκονος: Nτόμινο ακυρώσεων και προβληματισμός μετά το αιφνιδιαστικό lockdown

Οικογένεια Ασημακόπουλου: Το success story των Inventor και η πώληση στον κολοσσό Beijer Re