Δείπνο «συμφιλίωσης» είχαν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας στο ξενοδοχείο Savoy στο Λονδίνο την Τρίτη. Το δείπνο ήταν μια πρωτοβουλία της καγκελαρίου και πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο του διάσημου σεφ Γκόρντον Ράμσευ.

Μαζί τους παρακάθησαν μόνο στενοί τους συνεργάτες σε μια προσπάθεια να βάλουν τέρμα στην αυξανόμενη ένταση των τελευταίων εβδομάδων για ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως η περίφημη συνέντευξη του Μακρόν  στον Economist με την οποία αμφισβήτησε την κατάσταση του ΝΑΤΟ (χαρακτηρίζοντάς το εγκεφαλικά νεκρό) καθώς και το εάν η Ρωσία θα έπρεπε να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με γάλλο αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg.

Το δείπνο διήρκεσε δύο ώρες και η συζήτηση ήταν καρποφόρα, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Ωστόσο ο Μακρόν είναι ο Μακρόν και θα συνεχίσει με το αντισυμβατικό του στυλ. Και ενώ η Γερμανία μπορεί να μην αισθάνεται άνετα με το στυλ του Γάλλου ηγέτη, συμφωνεί με το γενικότερο  όραμά του να επαναπροσδιορίσει τους στρατηγικούς πυλώνες του ΝΑΤΟ και τη θέση της Ρωσίας, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι η καγκελάριος είχε συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο κατά τη διάρκεια δείπνου αργά το βράδυ της Τρίτης, αλλά αρνήθηκε να πει εάν συζήτησαν τις διαφορές τους ή εάν προσπάθησαν να συντονίσουν τη θέση τους στο ΝΑΤΟ ή στο θέμα της Ρωσία.

Η συνάντηση έρχεται σε μια σημαντική στιγμή και για τις δύο χώρες, οι οικονομίες των οποίων είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ κρέμεται από μία κλωστή και πλέον αμφισβητείται η ισχύς της τόσο στο εσωτερικό της χώρας της όσο και στο εσωτερικό της ΕΕ. Ο Μακρόν έχει αρπάξει την ευκαιρία να αυξήσει το μερίδιο της ηγεσίας του στο μπλοκ της Ένωσης και προσπαθεί να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην ήπειρο.

Οι δύο χώρες συμφωνούν σε πολλά θέματα, όπως η σύναψη στρατηγικών και των επιχειρηματικών συμφωνιών. Αλλά επίσης διαφωνούν για τον ρυθμό των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών του Μακρόν και η Μέρκελ έχει ενοχληθεί από το ύφος του Γάλλου ηγέτη.

Η Μέρκελ και ο Μακρόν συζήτησαν τις σχέσεις τους, αλλά και θέματα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του συμφώνου για τον έλεγχο των όπλων, της Συνθήκης για τα πυρηνικά μέσης εμβέλειας και την προσεχή συνάντηση στο Παρίσι για την Ουκρανία.