Σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που ο πρόεδρος Πούτιν αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία ετοιμάζουν ΗΠΑ και ΕΕ, σύμφωνα με πηγές και έγγραφα που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Τα μέτρα θα επηρεάσουν αρκετούς τομείς όπως την αναχρηματοδότηση του ρωσικού κρατικού χρέους, θα επιβληθούν κυρώσεις σε τράπεζες, αλλά και σε άτομα ή επιχειρηματικές οντότητες που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο.

Οι δυτικοί σύμμαχοι επεξεργάζονται ακόμα μέτρα που σχετίζονται με το εμπόριο αναφορικά με βασικά αγαθά και τομείς.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι συντονίζονται εδώ και αρκετές εβδομάδες για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες των κυρώσεων , οι οποίες οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους. Πρόκειται για κυρώσεις που έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που επιβλήθηκαν στη Μόσχα το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας.

Παράλληλα, ετοιμάζεται το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ρωσικών τραπεζών και επιχειρήσεων με κρατική στήριξη, καθώς και περιορισμοί σε μεταφορές χρημάτων, δανεισμό και πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.

Επίσης, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εργάζονται πάνω σε σχέδια για την απομάκρυνση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ώστε να αποφευχθεί ένα σοβαρό εφοδιαστικό σοκ, αν ανταποδώσει τις κυρώσεις η Ρωσία. Αυτό ανέφεραν την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Κλομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, εξετάζονται μέτρα κατά Ρώσων ολιγαρχών και επιχειρήσεων (μεταξύ αυτών και κρατικών), με έναν συνδυασμό ταξιδιωτικών και εμπορικών περιορισμών , αλλά και πάγωμα στοιχείων ενεργητικού.

Διαβάστε ακόμη:

Μάχη για τα 2,5 δισ. σε έργα τεχνολογίας (πίνακες)

Σταϊκούρας: Οι περισσότεροι πολίτες θα πληρώσουν φέτος ακόμη λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ξηραδάκης: Γιατί οι ελληνικές τράπεζες έχουν μοναδική ευκαιρία να αυξήσουν τα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκιά τους