Η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο χαμηλής ανάπτυξης και αυξανόμενου πληθωρισμού, παρά την εκεχειρία στο Ιράν, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θολές λόγω της βαθιάς αβεβαιότητας», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη.
«Η ευρωπαϊκή οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ενός στασιμοπληθωριστικού σοκ», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ και προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό για τα έτη 2026 και 2027, καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν διαχέονται στην παγκόσμια οικονομία.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν συμφώνησαν σε εκεχειρία διάρκειας δύο εβδομάδων, με στόχο την επίτευξη μιας ευρύτερης συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Ωστόσο, η συμφωνία παραμένει εύθραυστη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης.
Ο Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να αφαιρέσει 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ φέτος, εφόσον είναι βραχύβια, ενώ σε περίπτωση παρατεταμένης διάρκειας, η επίπτωση θα μπορούσε να φτάσει τις 0,6 ποσοστιαίες μονάδες το 2026 και το 2027.
Στο σενάριο σύντομης διάρκειας, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1 ποσοστιαία μονάδα φέτος, ενώ στο πιο δυσμενές σενάριο η αύξηση θα μπορούσε να φτάσει έως και 1,5 ποσοστιαίες μονάδες τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος, όπως ανέφερε στους ευρωβουλευτές.
Η Επιτροπή συνδράμει τα κράτη-μέλη στον σχεδιασμό πακέτων στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προκειμένου να περιοριστεί η δημοσιονομική επιβάρυνση, σε μια περίοδο κατά την οποία οι κρατικοί προϋπολογισμοί έχουν ήδη πιεστεί από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τη χρηματοδότηση της αμυντικής ενίσχυσης.
«Είναι κρίσιμο να έχουμε υπόψη ότι τα περιθώρια ελιγμών μας είναι πλέον πιο περιορισμένα, λόγω των προηγούμενων κρίσεων» και «της επείγουσας ανάγκης για πρόσθετες αμυντικές δαπάνες», υπογράμμισε.
Τα μέτρα στήριξης «πρέπει να είναι στοχευμένα, να έχουν σαφή χρονικό ορίζοντα και να μην αυξάνουν τη συνολική ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μια περίοδο που απαιτείται εξοικονόμηση», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη
Ρεύμα: Οι νέες ώρες με μειωμένη χρέωση και λιγότερη κατανάλωση έως τον Οκτώβριο 2026
Ράντεφ (ΕΚΤ): Η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.