Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει να ενισχύσει τη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες για να βοηθήσει στην αντικατάσταση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και στη μείωση της εξάρτησης από τη Μόσχα σχεδόν κατά τα δύο τρίτα φέτος.

Χώρες στην Αφρική, ιδίως στο δυτικό τμήμα της ηπείρου, όπως η Νιγηρία, η Σενεγάλη και η Αγκόλα, προσφέρουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες δυνατότητες για υγροποιημένο φυσικό αέριο, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ που ήρθε σε γνώση του Bloomberg News. Η ανακοίνωση για την εξωτερική ενεργειακή στρατηγική πρόκειται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργότερα αυτόν τον μήνα ως μέρος ενός πακέτου για την εφαρμογή του σχεδίου της Ε.Ε. με στόχο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Μόσχα.

Το προσχέδιο ενεργειακής στρατηγικής επιδιώκει επίσης να προετοιμάσει την περιοχή για εισαγωγές 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030 για να βοηθήσει στην αντικατάσταση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με τη φιλόδοξη Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ για απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Το σχέδιο της ΕΕ να αυξήσει τις εισαγωγές LNG κατά 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και να ενισχύσει τις αποστολές φυσικού αερίου από χώρες εκτός της Ρωσίας κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα απαιτεί τη δημιουργία σχέσεων με παραδοσιακούς προμηθευτές σε νέα βάση και την επέκταση του εμπορίου σε νέους αναδυόμενους προμηθευτές, σύμφωνα με το έγγραφο.

Τα βασικά βήματα του σχεδίου

Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την παράδοση 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων επιπλέον LNG το 2022 και περίπου 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως έως το 2030. Ένας άλλος στόχος είναι η υπογραφή τριμερούς μνημονίου κατανόησης με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για την ενίσχυση των προμηθειών LNG στην Ευρώπη μέχρι το φετινό καλοκαίρι.

Η Ε.Ε. σχεδιάζει επίσης να υποστηρίξει τον διπλασιασμό της χωρητικότητας του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο οποίος φέρνει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Παράλληλα, μια ομάδα εργασίας με τον Καναδά έχει οριστεί να εξετάσει την αύξηση των παραδόσεων φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, ενώ η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν ήδη ανακατευθύνει έναν αριθμό φορτίων LNG στην Ευρώπη.

«Το Κατάρ είναι έτοιμο να διευκολύνει τις συναλλαγές με ασιατικές χώρες», ανέφερε η Επιτροπή στο προσχέδιο στρατηγικής. «Όσον αφορά το φυσικό αέριο μέσω αγωγών, η Νορβηγία έχει ήδη αυξήσει τις παραδόσεις της στην Ευρώπη και τόσο η Αλγερία όσο και το Αζερμπαϊτζάν έχουν δηλώσει την προθυμία τους να το κάνουν» όπως τονίζεται.

Η Κομισιόν επισημαίνει ακόμη ότι η Ε.Ε. πρέπει να εργαστεί για να διασφαλίσει «ανοιχτές, ευέλικτες και εύρυθμες παγκόσμιες αγορές LNG», τόσο με μεγάλους παραγωγούς, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και το Κατάρ, όσο και με καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Οι αυξημένες προμήθειες από την Ευρώπη, που έρχονται εν μέσω εντεινόμενης παγκόσμιας ζήτησης και ήδη υψηλών τιμών LNG, θα έχουν επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο.

«Η ΕΕ πρέπει επίσης να στείλει συνεπή μηνύματα στην αγορά για να εξισορροπήσει τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες με μακροπρόθεσμους στόχους. Όλα αυτά απαιτούν μια πολύ πιο συντονισμένη πολιτική φυσικού αερίου για την εκμετάλλευση της αγοράς και του πολιτικού βάρους της Ένωσης, αλλά και την ανάπτυξη ενός εργαλείου για μια κοινή δράση» σύμφωνα με το έγγραφο.

Διαβάστε ακόμη:

Τουρισμός: Πάνω από 1 εκατ. αφίξεις τον Μάιο – Ποιοι τουρίστες «ψηφίζουν» Ελλάδα

Deutsche Bank: Το ΧΑ πρώτη αγορά σε απόδοση τον Απρίλιο

Euroxx: Ισχυρές επιδόσεις για τη ΓΕΚ Τέρνα το 2021 – Στα 4,9 δισ. το ανεκτέλεστο έργο