Μία πρώτη ματιά στα κέρδη της ΓΕΚ Τέρνα για το 2021 σπεύδει να ρίξει η Euroxx Χρηματιστηριακή, χαιρετίζοντας τις θετικές επιδόσεις του Ομίλου, ως απόρροια της καλής εικόνας στους τομείς κατασκευών και ανανεώσιμης ενέργειας.

Ο Όμιλος εμφάνισε στο προηγούμενο έτος χρήσης αύξηση του τζίρου στο +28,3% και το 1,144 δισ. ευρώ (+90% στο δ’ τρίμηνο), χάρη στη βελτίωση όλων των επιμέρους τομέων. Τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA (προς τόκων, φόρων και αποσβέσεων) ενισχύθηκαν κατά 33,6% και ανήλθαν σε 323,5 εκατ. ευρώ (+83,9% στο δ’ τρίμηνο), κυρίως χάρη στη(ν): 

  • Βελτίωση του κατασκευαστικού τομέα  
  • Ισχυρή επίδοση στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 
  • Αύξηση της συνεισφοράς του τομέα Θερμικής Ενέργειας και Trading 

Οι παραπάνω παράγοντες, σύμφωνα με τη Euroxx Xρηματιστηριακή, απορρόφησαν με το παραπάνω την οριακή υποχώρηση στον κλάδο των Παραχωρήσεων και την αύξηση των δαπανών.  

Όσον αφορά το καθαρό χρέος του Ομίλου για το 2021, ανήλθε σε 1,231 δισ. ευρώ έναντι 1,316 δισ. ευρώ στα τέλη της περιόδου του 2020. Συνολικά, δε, το ανεκτέλεστο έργο αυξήθηκε σημαντικά, καθώς -λαμβάνοντας υπόψη και τη χρονική περίοδο μέχρι τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων- εκτινάχθηκε στα 4,9 δισ. δολάρια.

Τέλος, οι επενδυτικές δαπάνες εξακολουθούν να επεκτείνονται σ’ όλους τους τομείς δραστηριότητας, με την πρόβλεψη σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο να φθάνει τα 6,5 δισ. ευρώ, κάτι που επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές του Ομίλου.

Ας σημειωθεί ότι η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα διαπραγματεύεται σήμερα στο +0,2% και τα 9,82 ευρώ, εμφανίζοντας σωρευτική άνοδο κατά 3% από τις αρχές του έτους και κατά 10,8% μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες. 

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Σήμερα οι προτάσεις για ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο ανασχηματισμός, το Tinos Beach, ο αρχιτέκτων του Frontier, οι κόντρες για τα ακίνητα και τα 3Β για το Yabanaki

Τα «ανοιχτά» παράθυρα για εκπτώσεις στον φόρο εισοδήματος