Οι κρατικές ελληνικές εταιρείες επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν πόρους από το Ταμείο Aνάκαμψης της ΕΕ για να ενισχύσουν τις υποδομές, την πράσινη ενέργεια και την τεχνολογία καθώς η Αθήνα επιδιώκει να εκσυγχρονίσει την οικονομία της.

Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) έχει καταρτίσει «μια αρχική λίστα έργων που θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Bloomberg η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Υπερταμείου, Ράνια Αικατερινάρη. Η συνολική αξία των επενδύσεων θα μπορούσε να φτάσει τα 650 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε.

Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις ώστε να αντισταθμίσει τις βαριές επιπτώσεις μιας κρίσης χρέους που ακολουθείται από την πανδημία. Η χώρα έχασε το ένα τέταρτο της παραγωγής εν μέσω της ύφεσης και των μέτρων λιτότητας της τελευταίας δεκαετίας, ενώ η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10,5% φέτος.

Η ΕΕΣΥΠ σκοπεύει να αξιοποιήσει κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης για «έργα που αφορούν από την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και δικτύων σε νέα δίκτυα ύδρευσης έως νέα λεωφορεία, ηλεκτρικά και φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σημείωσε η κα Αικατερινάρη. Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει συνολικά 32 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια που σχετίζονται με την πανδημία.

«Δεν θέλουμε οι κρατικές ελληνικές επιχειρήσεις να υστερήσουν σε σχέση με άλλες κρατικές εταιρείες στην Ευρώπη», είπε για να προσθέσει ότι οι ομόλογοι σε άλλες χώρες «θα χρησιμοποιήσουν επίσης ευρωπαϊκούς πόρους για τους ίδιους σκοπούς».

Η κυβέρνηση συνέστησε την ΕΕΣΥΠ το 2016 για να διαχειρίζεται τα κρατικά assets, συμπεριλαμβανομένων μεριδίων σε κρατικές επιχειρήσεις και ακίνητα του Δημοσίου. Το Ταμείο με τη σειρά του κατέχει το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, την Εταιρεία Δημόσιων Ακινήτων και το Ταμείο Ανάπτυξης Περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Δημοκρατίας, το οποίο διαχειρίζεται το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας.
Οι μεγαλύτερες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ κια η ΕΥΑΘ, καθώς και οι διαχειρίστριες εταιρείες των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ, εξηγεί το Bloomberg.

Το 5G προχωρά

Παράλληλα, η ΕΕΣΥΠ ξεκινά το ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ για να χρηματοδοτήσει  start-ups και εταιρείες τεχνολογίας προκειμένου να δουλεύουν με δίκτυα 5G σε Ελλάδα και εξωτερικό.

«Το 5G θα μας βοηθήσει να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, όπως και τις δημόσιες μεταφορές, την υγεία και άλλες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες», ανέφερε η κα Αικατερινάρη.

Η κυβέρνηση στοχεύει στην άντληση 360 εκατ. ευρώ από δημοπρασίες 5G, εκ των οποίων το 25% θα διατεθεί για το ταμείο ΦAIΣΤΟΣ.

Οι προσφορές για τις άδειες 5G αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, και οι τρεις βασικοί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας της χώρας – η Cosmote Mobile Telecommunications, η ελληνική μονάδα της Vodafone και η Wind – έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιο θρυλικό fund αγόρασε μετοχές της Airbnb με… $0,01 έκαστη

Μπιλ Γκέιτς: Πότε θα ξαναζήσουμε κανονικά μετά το τέλος της πανδημίας – Οι 2 μεγάλες αλλαγές

Βαγγέλης Καραλής (Qivos): Η Black Friday είναι γυναίκα, 40άρα και ψωνίζει έξυπνα