Την Πέμπτη η τιμή της μετοχής της Airbnb υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε τα 145 δολάρια, με την αποτίμηση της δημοφιλούς πλατφόρμας κατά την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής της να ανέρχεται πλέον σε 85 δισ. δολ.

Ενας από τους πρώτους υποστηρικτές της εταιρείας το μακρινό 2009 είχε καταβάλει μόλις ένα σεντ ανά μετοχή όταν αποφάσισε να επενδύσει σε αυτήν.

Πρόκειται για το Sequoia Capital – ένα ιστορικό fund επιχειρηματικών κεφαλαίων που στο παρελθόν είχε επενδύσει, μεταξύ άλλων, σε Apple, Google και Instagram – το οποίο επένδυσε στην Airbnb 585.0090 δολ. για περίπου 58 εκατ. μετοχές τον Απρίλιο του 2009. Στη συνέχεια συμμετείχε σε πολλούς γύρους χρηματοδότησης, και τελευταία ξόδεψε περί τα 280 εκατ.δολ. για περίπου 82 εκατ. μετοχές. Την Πέμπτη η αξία τους έφτανε τα 12 δισ. δολ.

Η απόδοση της αρχικής επένδυσης της Sequoia είναι αστρονομική και το συνολικό ποντάρισμα ύψους 280 εκατ. δολ. απέδωσε πολλούς καρπούς.

Το σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο fund προφήτευσε πολύ σωστά τη δυναμική της Airbnb όταν η εταιρεία μετρούσε λιγότερο από έναν χρόνο ζωής.

Οταν επένδυσε για πρώτη φορά σχεδόν 600.000 δολάρια, η Airbnb είχε 2.500 καταχωρήσεις και 10.000 εγγεγραμμένους χρήστες. Στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως μεταδίδει το BusinessInsider, η πλατφόρμα είχε 5,6 εκατ. ενεργές καταχωρήσεις και πάνω από 4 εκατομμύρια χρήστες.

Η Sequoia Capital είναι μια αμερικανική εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που δημιουργήθηκε το 1972. Η εταιρεία εδρεύει στο Menlo Park της Καλιφόρνια και επικεντρώνεται κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας. Έχει υποστηρίξει εταιρείες που τώρα ελέγχουν 1,4 τρισ. δολάρια συνδυασμένης αξίας χρηματιστηρίου.

Διαβάστε επίσης:

Βαγγέλης Καραλής (Qivos): Η Black Friday είναι γυναίκα, 40άρα και ψωνίζει έξυπνα

Σταμπουλίδης: Δωρεάν τα SMS για καταστηματάρχες που δεν έχουν e-shop

Μπιλ Γκέιτς: Πότε θα ξαναζήσουμε κανονικά μετά το τέλος της πανδημίας – Οι 2 μεγάλες αλλαγές