Μόλις το 1/5 των νοικοκυριών στις χώρες της Ευρωζώνης φαίνεται ότι κατάφερε να φτιάξει ένα καλό «κομπόδεμα» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι η πλειονότητα των καταναλωτών δεν έχει επαρκές «λίπος», προκειμένου να προστατευτεί έναντι του πληθωρισμού. 

Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία από τις έξι μεγαλύτερες οικονομίες της ηπείρου για τα έτη 2020 και 2021. 

Μεταξύ άλλων, η ανάλυση της ΕΚΤ διαπιστώνει ότι το 20% των νοικοκυριών αύξησε τις αποταμιεύσεις του μέσα στη διετία της πανδημίας, ενώ το 16%, αντίθετα, είδε τις τραπεζικές καταθέσεις να περιορίζονται. Τα χρήματα των υπόλοιπων νοικοκυριών έμειναν σχεδόν αμετάβλητα.  

ecb1 

«Η αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν στην πανδημία, ακόμη και έτσι, μπορούν να θωρακίσουν την ανάκαμψη της κατανάλωσης έναντι των αρνητικών επιπτώσεων της πρόσφατης αύξησης των ενεργειακών τιμών» αναφέρουν οι οικονομολόγοι Maarten Dossche, Dimitris Georgarakos, Aleksandra Kolndrekaj και Francisco Tavares, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την έκθεση της κεντρικής τράπεζας.  

ecb2

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 8,9% τον Ιούλιο, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό.  

Η κατανάλωση διαδραματίζει καίριο ρόλο και στις αποφάσεις της ΕΚΤ, όπως επιβεβαίωσε και στις 21 Ιουλίου (τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ) η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανέφερε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες υποστηρίζονται από τις αποταμιεύσεις των νοικοκυρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κι από την ισχυρή αγορά εργασίας.  

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το τιμολόγιο ρεύματος που θα πληρώσουν για τον Aύγουστο οι καταναλωτές

Αλ. Μανιατόπουλος: Άλλο ένα σφυρί από τα «αποκαΐδια» της MAVA

Η… ρωσική σαλάτα στην Αλεξανδρούπολη, τα ακίνητα της Τρ. Πειραιώς και το παζάρι της Intrum, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το θηρίο του Πειραιά