Η ουδέτερη Ελβετία ψήφισε υπέρ της αγοράς νέων μαχητικών αεροσκαφών, μία δαπάνη 6 δισ. ελβετικών φράγκων (6,5 δισ. δολάρια), με το οριακό ποσοστό του 50,2%, μετά από εθνικό δημοψήφισμα στο οποίο οι Ελβετοί είπαν επίσης «ναι» στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών από τις χώρες της ΕΕ.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις εκτιμούσαν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα τύγχαναν ευρύτερης αποδοχής, το ποσοστό ήταν απροσδόκητα μικρό, με μόλις 10.000 περισσότερες ψήφους να εγκρίνουν τελικά την αγορά.

Έχοντας εξασφαλίσει τη δημόσια υποστήριξη, η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να αποφασίσει τι είδους και πόσα αεροσκάφη θα αγοράσει. Ήδη έχουν υποβληθεί προσφορές από τις γαλλικές Dassault Aviation και Airbus και από τις αμερικανικές Boeing και Lockheed Martin.

«Είναι σαφές ότι ο εναέριος χώρος πρέπει να προστατευθεί», δήλωσε η Πέτρα Γκοεσί, μέλος του κοινοβουλίου και επικεφαλής των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ελβετική τηλεόραση. Όταν η κυβέρνηση θα αποφασίσει ποιου τύπου αεροπλάνο θα αγοράσει, «το πολύ μικρό ποσοστό πρέπει να ληφθεί υπόψη».

Ο Γκέρχαρντ Πφίστερ , επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, δήλωσε ότι τα 6 δισ. ελβετικών φράγκων είναι ένα απόλυτο ανώτατο όριο και ότι οι κατασκευαστές αεροπλάνων με τη φθηνότερη προσφορά πιθανότατα θα έχουν πλεονέκτημα.

Η κυβέρνηση είχε κάνει εκστρατεία υπέρ των νέων αεροσκαφών. Επιθυμεί να εκσυγχρονίσει την αεροπορία, επειδή ο σημερινός στόλος της θα πρέπει να αποσυρθεί το 2030. Υποστηρίζει ότι τα αεροπλάνα είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί η χώρα ασφαλής, όπως όταν οι ηγέτες χωρών παρευρίσκονται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.