Την επίσημη παρουσίαση της προσωρινής συμφωνίας που υπέγραψε με την κινεζική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε αποκλιμάκωση τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δυο χωρών.

Ωστόσο, ήδη αυτή η συμφωνία αντιμετωπίζει τα ερωτήματα που θέτουν σύμμαχοι του προέδρου των ΗΠΑ, αντίπαλοί του, πολιτικοί αναλυτές καθώς και η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας: Τι θα συμβεί εάν δεν υπάρξει συνέχεια στις συζητήσεις για εμπορική συμφωνία, κι όλοι επαναπαυθούν στην μη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ που είναι προγραμματισμένοι για τις 15 Δεκεμβρίου; Δηλαδή, τι θα συμβεί αν η λεγόμενη «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας, είναι και η τελευταία;

Ο ίδιος ο Τραμπ και οι συνεργάτες του έχουν δεσμευθεί ότι η «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας θα έχει και συνέχεια. Κι αυτό γιατί η πρώτη φάση μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στην Κίνα να αυξήσει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων κατά περίπου 50 δισ. δολάρια, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για νομοθέτηση προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας, ωστόσο αυτή η πρώτη φάση δεν περιλαμβάνει κινεζικές δεσμεύσεις για σοβαρά ζητήματα όπως ο τεράστιος αριθμός των επιδοτήσεων, που δημιούργησαν το πρόβλημα.

Ενώ ο Τραμπ επιμένει ότι θα ακολουθήσουν δυο ακόμα φάσεις της εμπορικής συμφωνίας, πολλοί αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην εκτίμηση ότι μπορεί να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος σε μια χρονιά, όπως το 2020 που υπάρχει εκλογική μάχη στις ΗΠΑ. Αυτός ο παράγοντας θα μπορούσε να επιτρέψει στους Κινέζους να χρονοτριβήσουν.

«Μετά τα σκαμπανεβάσματα μέσα στα τελευταία δυο χρόνια, τα οποία τελικά οδήγησαν σε μερική συμφωνία, δεν είμαι βέβαιος ότι οι δυο χώρες θα έχουν το “στομάχι” να επανέλθουν σε αυτά τα ζητήματα με διάθεση επείγουσας επίλυσης», δήλωσε ο Ουέντι Κάτλερ, βετεράνος διαπραγματευτής στο Ινστιτούτο για την Πολιτική στις Κοινωνίες της Ασίας. «Η πρώτη φάση μιας συμφωνίας για το εμπόριο είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Φαίνεται όμως ότι αυτή είναι πολύ μακριά από τις μακροπρόθεσμες θεμελιώδεις αλλαγές που έχει ανάγκη το εμπορικό καθεστώς της Κίνας, τις οποίες η κυβέρνηση (σ.σ. των ΗΠΑ) έθεσε πριν από μερικά χρόνια», πρόσθεσε.

Το γεγονός ότι ο Τραμπ φέρεται έτοιμος να προσφέρει δασμολογική ανακούφιση με ανταλλάγματα, έχει αναστατώσει τα «γεράκια» εναντίον της Κίνας στην Ουάσιγκτον, που φοβούνται ότι αφού ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου τόλμησε να εξοργίσει την Κίνα με την επιβολή δασμών, σε βαθμό που κανένας προκάτοχός του δεν είχε κάνει, ίσως αφήνει για το μέλλον ορισμένα περιθώρια για μελλοντικές υποχωρήσεις.

Ο Μάρκο Ρούμπιο, που έχει κερδίσει τη φήμη του πιο προβεβλημένου «γερακιού» της Κίνας μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, την Πέμπτη προέτρεψε το Λευκό Οίκο με ένα tweet να μην υποχωρήσει στην πολιτική του απέναντι στην Κίνα. Πέρα από την πολιτική των επιδοτήσεων την οποία εφαρμόζει εδώ και καιρό η Κίνα, ανέφερε την πρακτική που έχει επικρατήσει για υποχρέωση μεταβίβασης της τεχνολογικής τεχνογνωσίας των εταιρειών που εξάγουν αγαθά, ως «κόστος εισόδου» στην ξένη αγορά, καθώς και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε συγκεκριμένους τομείς της κινεζικής οικονομίας.

Αυτές οι ανησυχίες, ίσως και άλλες, παραμένουν στην πρώτη γραμμή μέσα στους κόλπους της αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας, η οποία άσκησε πιέσεις εναντίον της δασμολογικής πολιτικής του Τραμπ και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της πολιτικής αυτής τακτικής, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε τα προβλήματα που γεννά η πολιτική της Κίνας, και τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.