Στη βόρεια Ευρώπη επεκτείνεται η ενεργειακή κρίση, τη στιγμή που οι σκανδιναβικές χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των ελλείψεων στις δεξαμενές ύδατος που περιορίζουν την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. 

Το ενεργειακό κόστος στη Σκανδιναβία υπερπενταπλασιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, επηρεάζοντας τόσο τις βιομηχανίες όσο και τους απλούς πολίτες. Παράλληλα, ο πληθωρισμός επιδεικνύει τεράστια αύξηση. 

Η βόρεια Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να αποφύγει τη γενικευμένη ενεργειακή κρίση που πλήττει τη Γηραιά Ήπειρο.

«Η συγκυρία της έλλειψης στις δεξαμενές νερού των μονάδων παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και οι γενικότερες ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν δημιουργήσει μία τέλεια καταιγίδα, τη στιγμή που οι τιμές του άνθρακα βρίσκονται στα ύψη», ανέφερε ο Mats Persson, στέλεχος της Fortrum Oyj. «Με τις νέες ενεργειακές διασυνδέσεις προς τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα προβλήματα στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας επηρεάζουν πια και τις σκανδιναβικές χώρες».

Τα αποθέματα ύδατος στις συγκεκριμένες δεξαμενές βρίσκονται σε χαμηλό δεκαετίας. Αν και πρόσφατα υπήρξαν μερικές βροχοπτώσεις, η κατάσταση στη νοτιοδυτική Νορβηγία έχει φτάσει στο απροχώρητο, με την Statnett SF να ανακοινώνει πως βρίσκεται κοντά σε περιορισμό της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Η συγκεκριμένη περιοχή φιλοξενεί τη μεγαλύτερη δεξαμενή της χώρας ενώ τροφοδοτεί τη Γερμανία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η πληρότητα της δεξαμενής βρέθηκε στο 52,3% στα τέλη Σεπτεμβρίου, αποτελώντας αρνητικό ρεκόρ 15ετίας. Η κατάσταση, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνήθως χειροτερεύει με την έλευση του φθινοπώρου και του χειμώνα.

«Οι δεξαμενές συνήθως γεμίζουν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αλλά φέτος είχαμε ξηρασία, ζέστη και μειωμένη βροχόπτωση», ανέφερε ο Anders Gaudestad, αντιπρόεδρος της Agder Energi.

Τα δεδομένα διαθέσιμου ύδατος στις υδροηλεκτρικές μονάδες είναι τόσο σημαντικά όσο και αυτά του φυσικού αερίου για τους επενδυτές. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κυμάνθηκαν κοντά στα 100 ευρώ/μεγαβατώρα την περασμένη Παρασκευή.

«Δεν έχουμε αρκετά υψηλή στάθμη νερού για την παραγωγή και εξαγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας προς την ηπειρωτική Ευρώπη και τη Βρετανία», ανέφερε ο Sigbjorn Seland, επικεφαλής αναλυτής της συμβουλευτικής StormGeo Nena AS. Η Βρετανία και η Ιρλανδία αναμένεται να είναι τα μεγαλύτερα θύματα της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.

«Η ιδέα της χρήσης των μονάδων αυτών ως πηγή καθαρής ενέργειας απέτυχε» ανέφερε ο Andre Gustavsson, αναλυτής της σουηδικής Skelleftea Kraft AB.

Παράλληλα η σουηδική Oresundskraft AB αναμένεται να ζητήσει περιορισμό και υπεύθυνη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές της.

«Οι άστατες τιμές έχουν έρθει για να μείνουν, τη στιγμή που οι βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ενέργειας μέσω της χρήσης άνθρακα, πετρελαίου και πυρηνικής σύντηξης κλείνουν», ανέφερε ο Mats Gustavsson, αντιπρόεδρος της σουηδικής Boliden AB.

Το αυξημένο κόστος της ενέργειας μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σουηδικού πληθωρισμού της τάξης του 3% τους επόμενους μήνες, κάτι που θα αποτελέσει και ρεκόρ από το 2008.

Για τα εκατομμύρια νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που βασίζονται στην ηλεκτροδότηση για τη θέρμανσή τους στον παγωμένο βορά, η κρίση αποτελεί τεράστιο και άμεσο πρόβλημα. Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκονται οι φοιτητές οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να δανειστούν χρήματα για την αποπληρωμή των λογαριασμών τους.