search icon

Bloomberg

Επιμένει ο πληθωρισμός ρεκόρ στη Γαλλία – Τι θα κάνει η ΕΚΤ;

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ενισχύθηκαν κατά 7,1% εν συγκρίσει με έναν χρόνο πριν - Περιορισμός του πληθωρισμού σε Γερμανία, Ισπανία και Βέλγιο

Η πλειοψηφία αναλυτών και οικονομολόγων δεν το περίμενε, ωστόσο τα στοιχεία του Νοεμβρίου για τον πληθωρισμό στη Γαλλία είναι αμείλικτα, καθώς παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αψηφώντας την επιβράδυνση των Τιμών Δείκτη Καταναλωτή σε άλλα μέρη της ευρωζώνης και αποδυναμώνοντας τις εκκλήσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ενισχύθηκαν κατά 7,1% εν συγκρίσει με έναν χρόνο πριν, συνεχίζοντας την αύξηση που σημειώθηκε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας Insee. Οι αναλυτές που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg είχαν υπολογίσει αύξηση 7%.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα διεύρυναν την πτώση τους μετά τα στοιχεία. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά 6 μονάδες βάσης, στο 1,98%.

Τα στοιχεία για τη Γαλλία έρχονται μετά τα στοιχεία που έδειξαν περιορισμό του πληθωρισμού σε Γερμανία, Ισπανία και Βέλγιο. Για το σύνολο της ευρωζώνης οι οικονομολόγοι περιμένουν ελαφρά πτώση του πληθωρισμού για πρώτη φορά μέσα σε 1,5 χρόνο.

Τα στοιχεία αυτά θα συνεκτιμηθούν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, προτού αποφασίσουν στις 15 Δεκεμβρίου πόσο απότομα θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού για να βοηθήσουν στην επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2%.

Η ΕΚΤ, κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της, αποφάσισαν διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης. Το ερώτημα τώρα είναι αν θα επιβραδύνουν αυτή τη δυναμική κατά το ήμισυ, ειδικά την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.

Σίγουρα δεν υπάρχει συναίνεση για να γίνει αυτό. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ήταν «έκπληκτη» αν ο πληθωρισμός κορυφωθεί, ενώ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ιζαμπέλ Σνάμπελ δήλωσε πρόσφατα ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να επιβραδυνθεί.

Από τα στοιχεία για τον γαλλικό πληθωρισμό, φαίνεται επιτάχυνση στην αύξηση τιμών για τα τρόφιμα και τα μεταποιημένα αγαθά, ενώ το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά μειώθηκε, ακόμη και μετά τον περιορισμό της έκπτωσης που έδινε η κυβέρνηση για το ντίζελ και τη βενζίνη. Η τιμή των υπηρεσιών αυξήθηκε 3% σε ετήσια βάση — ελαφρώς λιγότερο από το 3,1% που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο.

Μια ξεχωριστή ανακοίνωση από το Insee έδειξε ότι οι αυξανόμενες τιμές βλάπτουν τους καταναλωτές, οι οποίοι μείωσαν τις δαπάνες για ενέργεια, βιομηχανικά προϊόντα και τρόφιμα τον Οκτώβριο. Συνολικά, οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 2,8% — είναι η μεγαλύτερη πτώση σε μηνιαία βάση από τον Απρίλιο του 2021. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν μείωση 1%.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας

Η πράσινη στροφή της Eλλάδας περιορίζει τη ζήτηση σε φυσικό αέριο και λιγνίτη

Στα €140 εκατ. τα ληξιπρόθεσμα ρυθμιζόμενα χρέη των προμηθευτών ενέργειας προς ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ

Exit mobile version