Ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν επέκρινε, κατά την εναρκτήρια ομιλία του προεκλογικού του αγώνα ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, αυτό που αποκάλεσε “διεφθαρμένο σύστημα” στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια να νικήσει τον σημερινό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

“Θα κυνηγήσουμε τους φοροφυγάδες”, είπε μεταξύ άλλων. “Θα κυνηγήσουμε τους αναξιόπιστους ιδιοκτήτες ακινήτων. Θα στραφούμε εναντίον των αφεντικών που κακομεταχειρίζονται τους υπαλλήλους τους. Θα στραφούμε εναντίον όσων ρυπαίνουν. Κι αυτά θα τα κάνουμε, επειδή γνωρίζουμε με ποια πλευρά είμαστε” πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών.

Στη συνέχεια ο Κόρμπιν επιτέθηκε σε κάποιους δισεκατομμυριούχους, κατονομάζοντας τον Ρούπερτ Μέρντοκ, πρόεδρο της News Corp. και ιδρυτή της Sports Direct International Plc, καθώς και του Κρίσπιν Όντι, διαχειριστή hedge fund. Παράλληλα ο Κόρμπιν επανέλαβε τα σχέδια του κόμματός του για εθνικοποίηση του δικτύου σιδηροδρόμων, των ταχυδρομείων και της εταιρείας του νερού. Πρόσθεσε, δε, ότι μια αυριανή κυβέρνηση των Εργατικών θα υποχρέωνε τα ιδιωτικά σχολεία “να πληρώσουν τους φόρους τους με δίκαιο και σωστό τρόπο”.

Το βασικό μήνυμα του Εργατικού Κόμματος – μια δέσμευση να σταθεί δίπλα στους “πολλούς” και όχι στους “προνομιούχους λίγους” – επαναλαμβάνει την ατζέντα που χρησιμοποίησε στις εκλογές του 2017, όταν το κόμμα είχε εκφράσει την οργή του για τις δημοσκοπήσεις, σε μια προσπάθεια να αποστερήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την τότε πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

“Οι εκλογές αυτές είναι μια ευκαιρία που δίνεται μόνο μια φορά σε κάθε γενιά, προκειμένου να αναμορφώσουμε τη χώρα μας, να κτυπήσουμε τα κατεστημένα συμφέροντα που κρατούν τους πολίτες πίσω και να διασφαλίσουμε ότι κανένα κομμάτι της κοινωνίας δεν μένει πίσω”, δήλωσε ο Κόρμπιν. “Όταν κερδίσουν οι Εργατικοί, η νοσοκόμα κερδίζει, ο συνταξιούχος κερδίζει, ο φοιτητής κερδίζει, ο εργαζόμενος σε γραφείο κερδίζει, ο μηχανικός κερδίζει”.

Ο επικεφαλής των Εργατικών δήλωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών, που τώρα είναι ο Σαχίντ Τζαβίντ, θα πρέπει να υποχρεωθούν να δημοσιεύουν τις φορολογικές δηλώσεις τους, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό BBC 5 νωρίτερα, ο βουλευτής των Εργατικών Λόιν Ράσελ Μόιντ, είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Πρέπει να έχουμε ένα σύστημα, όπου όλοι μπορούν να ζουν καλά και πλούσιοι”, εξήγησε.

Κόρμπιν, το μη χείρον…

Ωστόσο, δεν είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν εκείνος που δημιουργεί τις μεγαλύτερες ανησυχίες στη Βρετανία, ενόψει των εκλογών του Δεκεμβρίου. Πολλοί, κυρίως traders που ασχολούνται με τη στερλίνα, ανησυχούν για την απήχηση του Νάιτζελ Φάρατζ, του ηγέτη ενός νέου κόμματος που λέγεται “Brexit”, κυρίως στο πόσο θα επηρεάσει τους πολίτες για το “διαζύγιο” Βρετανίας Ευρώπης και για τη μελλοντική σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενόψει του Brexit, λοιπόν, εταιρείες όπως η Goldman Sachs ή η BlueBay Asset Management, παίρνουν αποστάσεις από προβλέψεις και στοιχήματα για τη δύναμη της στερλίνας. Αυτή κάνει “ράλι” άνω του 5% αυτό το μήνα, καταγράφοντας την καλύτερη πορεία της στην τελευταία δεκαετία, αλλά τώρα οι στρατηγικοί αναλυτές δεν θεωρούν πιθανή περαιτέρω ενδυνάμωσή της, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί.

“Το χειρότερο σενάριο είναι αυτό που ενισχύει την πιθανότητα μιας άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, περίπτωση που θα ενισχύσει σημαντικά το κόμμα του Brexit” είπε η Τζέιν Φόλι, επικεφαλής της στρατηγικής νομισμάτων στην Radobank.