Η μεταβλητότητα του ευρώ έχει περιοριστεί μετά από το τρικυμιώδες 2022. Γι αυτόν το λόγο, πολλοί επενδυτές υποστηρίζουν πως τα πράγματα θα βελτιωθούν λόγω της μείωσης του πληθωρισμού και της χαλάρωσης της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed. Παρ’ όλα αυτά, η προσέγγιση της ΕΚΤ ενδέχεται να προκαλέσει εκ νέου μεταβλητότητα στην ισοτιμία του νομίσματος της Ευρωζώνης.

Το επίπεδο της μεταβλητότητας του ευρώ για το επόμενο έτος κυμαίνεται υπό του περσινού μέσου όρου του 8% κάτι που, σύμφωνα με τον αναλυτή της Societe Generale, Ολιβιέ Κορμπέρ, ενδέχεται να αποτελέσει ευκαιρία για hedging: «βάσει των hawkish δηλώσεων των στελεχών της ΕΚΤ, οι πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να επηρεάσουν τη μεταβλητότητα του συναλλάγματος ευρώ-δολαρίου».

Τα τεκταινόμενα της περασμένης εβδομάδας έχουν προκαλέσει περαιτέρω ανησυχίες στον κόσμο του συναλλάγματος. Πρώτον, οι εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών και επενδυτών πως η ΕΚΤ πρόκειται σύντομα να περιορίσει την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής περιόρισαν την ισοτιμία του ευρώ την περασμένη Τρίτη. Την επόμενη ημέρα, δεδομένων των πιο αδύναμων από το αναμενόμενο επικαιροποιημένων μακροοικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ, η ισοτιμία του δολαρίου περιορίστηκε, ενισχύοντας την αξία του ευρωπαϊκού νομίσματος.

«Τα μεγαλύτερα ρίσκα όσον αφορά την μακροπρόθεσμη μεταβλητότητα συμπεριλαμβάνουν τις κινήσεις των Fed και ΕΚΤ οι οποίες θα επηρεάσουν τις γενικότερες εκτιμήσεις των αγορών», τόνισε ο αναλυτής της UniCredit SpA, Ρομπέρτο Μιάλιτς, προσθέτοντας πως «τα ρίσκα αυτά προστίθενται στους υπάρχοντες κινδύνους που προκαλούν τα κρούσματα του κορωνοϊού και οι γεωπολιτικές εντάσεις».

Ο δείκτης της JPMorgan Chase & Co. ο οποίος μελετά μεταβλητότητα των νομισμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει καταγράψει περαιτέρω πτώση φέτος μετά από την αντίστοιχη του δ’ τριμήνου του 2022. Όσο για τη μεταβλητότητα του ευρώ, η πρόσφατη τριμηνιαία πτώση της ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του κοινού νομίσματος.

Παρά τις εκτιμήσεις αυτές, η πραγματική μεταβλητότητα το τελευταίο έτος είναι πολύ μεγαλύτερη, ξεπερνώντας το 10%. Η διαφορά μεταξύ της αναμενόμενης και της πραγματικής μεταβλητότητας αυτή υποδεικνύει πως οι επενδυτικές options βρίσκονται στα πιο υποτιμημένα επίπεδα από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της BNP Paribas SA, Όλιβερ Μπρέναν, υπάρχει ακόμα χώρος για αύξηση της μεταβλητότητας του ευρώ, αφού το επίπεδό της βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της αντίστοιχης λίστας των νομισμάτων του γκρουπ των G10.

Πολλοί αναλυτές προειδοποιούν για εφησυχασμό των αγορών. Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του κόσμου όπως BlackRock Inc., Fidelity Investments και Carmignac ανησυχούν πως οι αγορές υποτιμούν τόσο τον πληθωρισμό όσο και τα επίπεδα των επιτοκίων, όπως ακριβώς έκαναν και πριν από ένα έτος.

«Εάν υπάρξουν περαιτέρω ενδείξεις αδυναμίας της οικονομίας, η μακροπρόθεσμη μεταβλητότητα ενδέχεται να αυξηθεί και πάλι», υπογράμμισε ο αναλυτής της Optiver, Τιμ Μπρουκς, προσθέτοντας πως «αν και μία περιορισμένη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed θα μπορούσε να μειώσει τη μεταβλητότητα, οι αποφάσεις των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών ενδέχεται να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή στις αγορές φέτος».

Οι επενδυτικές τοποθετήσεις μπορεί και αυτές να επηρεάσουν την εξέλιξη των δεδομένων. Οι χρηματαγορές προβλέπουν πως η ΕΚΤ θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκιά της τον Ιούλιο, ενώ η Fed θα ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων της μέχρι το τέλος του έτους. Οι επενδυτές σε options υπολογίζουν πως η ισοτιμία του δολαρίου θα μειωθεί. Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν περιορίσει την μακροπρόθεσμη μεταβλητότητα.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται νέες επενδύσεις 6 δισ. για φθηνό ρεύμα

Tα νέα projects που φέρνει το 2023 στην Αττική Ριβιέρα (pics)

Ρομπότ… made in Greece – Οι μεγάλες επιχειρήσεις επενδύουν στον αυτοματισμό (πίνακας)