Το κοινοβούλιο της Ελλάδας αναμένεται να κυρώσει μια ιστορική συμφωνία με τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για το όνομα της τελευταίας, κλείνοντας μια διαμάχη δεκαετιών και αίροντας έτσι, ένα εμπόδιο στην ένταξη αυτής της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πολιτικά επεβίωσε με απόλυτη επιτυχία σε ψηφοφορία εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, μοιάζει να έχει τη στήριξη τουλάχιστον 153 βουλευτών στην αίθουσα των 300 εδρών όταν διεξαχθεί η ψηφοφορία για τη συμφωνία την Πέμπτη. Αυτό περιλαμβάνει τους 145 βουλευτές από τη δική του ομάδα, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλους οκτώ από άλλα κόμματα που ανέφεραν ότι θα υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία πιθανότατα θα κερδίσει τις εκλογές εντός του τρέχοντος έτους, η επικύρωση του συμφώνου θα άφηνε τον Τσίπρα με μια πολιτική κληρονομιά μετά από μια ταραχώδη τετραετία στην εξουσία που σχεδόν είδε την παρά λίγο έξοδο της χώρας από το ευρώ το 2015. Η συμφωνία προκάλεσε ισχυρή αντίδραση και στις δύο χώρες.

Η διαμάχη επικεντρώθηκε στην επιμονή της Ελλάδας ότι το όνομα «Μακεδονία» ισχύει μόνο για τη βόρεια επαρχία της, το αρχαίο προπύργιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το κοινοβούλιο των Σκοπίων αναμόρφωσε το σύνταγμά του στις 10 Ιανουαρίου για να αλλάξει το όνομά του σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», όπως συμφωνήθηκε με την Ελλάδα. Με την επικύρωση της συμφωνίας, η Ελλάδα θα υποστηρίξει τώρα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η ψηφοφορία για τη συμφωνία θα μπορούσε να καθυστερήσει την Πέμπτη αν ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης υπέβαλε μια πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί και μετά να διεξαχθεί η ψηφοφορία για τη Συμφωνία. Ο Τσίπρας επέζησε της ψηφοφορίας εμπιστοσύνης της περασμένης εβδομάδας, αφού ο αρχηγός του πρώην εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Πάνος Καμμένος, απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση διαμαρτυρόμενος κατά της συμφωνίας για το όνομα της Μακεδονίας.

Περίπου 60.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Ελλάδας για να δηλώσουν ότι η «Μακεδονία είναι Ελληνική» σε μια διαδήλωση την Κυριακή. Ήταν η δεύτερη τέτοια διαμαρτυρία στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών και μια από τις πολλές σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ μια ακόμα έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Η αντίδραση είχε επίσης «μακελέψει» δύο μικρές, κεντρώες κοινοβουλευτικές ομάδες. Οι αποχωρήσεις έχουν μειώσει το Ποτάμι, που διαθέτει πλέον μόνο τρεις βουλευτές, κάτω από το κατώτατο όριο των πέντε που πρέπει να διαθέτει, προκειμένου να αναγνωριστεί ως κοινοβουλευτικό κόμμα, ενώ η συμμαχία Κίνημα Αλλαγής έχει εκπέσει ουσιαστικά σε ένα διαιρεμένο ΠΑΣΟΚ, μετά την απώλεια του μοναδικού βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς που αποφάσισε να υποστηρίξει τη συμφωνία.

Οι ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έχουν προτρέψει και τις δύο χώρες να ακολουθήσουν, ζητώντας ένα θετικό παράδειγμα σε μια περιοχή που εξακολουθεί να αγωνίζεται, προκειμένου να επιλύσει μνησικακίες από την αιματηρή διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τη πιο θανατηφόρα σύγκρουση της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν η πΓΔΜ ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η στρατιωτική συμμαχία θα επεκτείνει την επιρροή της σε ένα σημείο όπου η παρουσία της Ρωσίας είναι ισχυρή.