Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και οι πρόσφατες απολύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα το προεδρείο της ΟΤΟΕ με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα παρουσία και της Τομεάρχη Εργασίας κας Έφης Αχτσιόγλου.

Ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος διαμαρτυρήθηκε στον κ. Τσίπρα για τις απολύσεις, επισημαίνοντας ότι το δημόσιο με το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ θα παράσχει στις Τράπεζες 11 δισ. ευρώ εγγυήσεις χωρίς ωστόσο να μπαίνει καμία διασφάλιση για την απασχόληση και τα εργασιακά δικαιώματα, τόσο για τους εργαζόμενους στις Τράπεζες όσο και για τους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν στις εταιρείες διαχείρισης δανείων που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τέτοια διασφάλιση δεν προβλέφθηκε ούτε όταν νομοθετήθηκε η δυνατότητα μεταφοράς της διαχείρισης δανείων.

Ανέπτυξε την πάγια θέση της ΟΤΟΕ ότι οι εταιρείες διαχείρισης δανείων και όποιες άλλες αναλάβουν τραπεζικές εργασίες αποτελούν οντότητες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οφείλουν να εντάσσονται στις εργασιακές ρυθμίσεις του κλάδου, πόσο μάλλον που σε αυτές μεταβιβάζονται κύριες τραπεζικές εργασίες.

Ενημέρωσε στη συνέχεια τον κ. Τσίπρα για τις εξελίξεις της συμφιλιωτικής διαδικασίας με την Τράπεζα Πειραιώς στο Υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας ότι η διαδικασία αναζήτησης λύσεων που ακολούθησε η Γεν. Γραμματέας κα Στρατινάκη με τη συμμετοχή της ΟΤΟΕ, είναι πρωτόγνωρη. Εντούτοις, όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμα οριστική λύση στο θέμα.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κύμα απολύσεων, όχι μόνο στις Τράπεζες αλλά και σε άλλους κλάδους ακόμα και σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και το συνέδεσε με μια γενικότερη τάση απορρύθμισης η οποία αποβλέπει στη συρρίκνωση της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων. Ενημέρωσε την ΟΤΟΕ ότι έχει καταθέσει και θα συνεχίσει να καταθέτει ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό για τα θέματα αυτά στη Βουλή.

Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει και σταθερότητα στην εργασία και στα εργασιακά δικαιώματα. Δήλωσε, δε, ότι η κυβέρνηση οφείλει να παίξει εξισορροπητικό ρόλο ανάμεσα στους εργαζόμενους και την εργοδοσία και να μην δίνει πράσινο φως στους εργοδότες. Ειδικά, δε, για το θέμα της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να πιέσει να ανακληθούν οι απολύσεις.

Σημείωσε ότι η νομοθεσία για τις μεταβιβάσεις τραπεζικών εργασιών και την τιτλοποίηση, που εκ των πραγμάτων έχουν δρομολογηθεί, δεν καλύπτει επαρκώς τα εργασιακά δικαιώματα και θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες τις οποίες προσφέρθηκε να αναλάβει .