Απροσδόκητα αυξήθηκε η εμπιστοσύνη στην οικονομία της ευρωζώνης καθώς οι φόβοι για την αύξηση των τιμών διολίσθησαν για δεύτερο μήνα.

Ειδικότερα, η σχετική μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα στις 19 χώρες του ευρώ κινήθηκε στις 105 μονάδες τον Μάιο από τις 104,9 του Απριλίου. Σημειώνεται ότι οικονομολόγοι ανέμεναν να παραμείνει στις 104,9 μονάδες.

Η πτώση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κατασκευαστών αντισταθμίστηκε από καλύτερες μετρήσεις στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών. Η διάθεση μεταξύ των καταναλωτών βελτιώθηκε επίσης καθώς υποχώρησαν οι προσδοκίες για τις τιμές τους επόμενους 12 μήνες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τον πληθωρισμό που έχει ήδη σπάσει ρεκόρ, εντείνοντας την κρίση κόστους ζωής σε ολόκληρη την περιοχή. Τα στοιχεία που ανακοινώνονται την Τρίτη αναμένεται να δείξουν ότι οι τιμές στην ευρωζώνη εκτινάχθηκαν προκαταρκτικά κατά 7,8% αυτόν τον μήνα, καταγράφοντας ένα ακόμη υψηλό όλων των εποχών.

Αυτό οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο να αρχίσει να εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική, με τους αξιωματούχους να ετοιμάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια τον Ιούλιο, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Διαβάστε ακόμα:

Jet2: Η διεθνής αεροπορική «βλέπει» ισχυρή ζήτηση σε Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Γιατί κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν – Τι εκτιμά η Αθήνα

Πρόεδρος Πρατηριούχων Αττικής: Νέο ράλι προ των πυλών στα καύσιμα – Σύντομα στα €2,5 η αμόλυβδη