Η συμφωνία για την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ έχει παγώσει, έπειτα από τις δηλώσεις του δισεκατομμυριούχου να αποσύρει την πρότασή του, σε περίπτωση που δεν διευθετηθεί το ζήτημα με τους ψεύτικους λογαριασμούς στην πλατφόρμα.

Παρόλα αυτά, ο Μασκ έχει ήδη, καταφέρει να προσελκύσει μεγάλα ονόματα και ισχυρούς παίκτες της Silicon Valley προκειμένου να στηρίξουν την προσφορά του.

Πιο συγκεκριμένα, πρώτη σε αυτή τη λίστα βρίσκεται η επενδυτική εταιρεία του Αλεξάντερ Τάμας, με έδρα το Ντουμπάι. Τα περιουσιακά στοιχεία της Vy Capital, υπολογίζονται σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Αν και στον ιστότοπο της εταιρείας δεν έχουν δημοσιευτεί στοιχεία όπως η διεύθυνσή της ούτε όμως, και τηλέφωνα επικοινωνίας, παρόλα αυτά, η Vy Capital έχει δεσμεύσει 700 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει την προσφορά του Μασκ για την εξαγορά του Twitter καθιστώντας την τον τρίτο μεγαλύτερο εξωτερικό επενδυτή μετοχών στη συμφωνία.

Η ικανότητα της Vy να χρηματοδοτήσει μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην ιστορία είναι αξιοσημείωτη για μια εταιρεία με ελάχιστα δημόσια αρχεία. Σημειώνεται πως η εν λόγω εταιρεία έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και σε άλλες εταιρείας του Έλον Μασκ. 

Σύμφωνα μάλιστα, με πληροφορίες από το Bloomberg, το 2020, η Vy διέθετε συνολικά περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία φαίνεται πως έχουν υπερδιπλασιαστεί έκτοτε.

Ποιος είναι ο «μυστηριώδης» ιδρυτής της εταιρείας;

Ο Αλεξάντερ Τάμας, ο επιχειρηματίας πίσω από την Vy Capital, από το 2008 διαθέτει λογαριασμό στο Twitter. Παρόλα αυτά, στο προφίλ του δεν έχει υπάρχει ούτε μία ανάρτηση! Σύμφωνα με δημοσιεύματα ωστόσο, διατηρεί στενούς δεσμούς με δεκάδες ισχυρούς επενδυτές. Πριν δημιουργήσει την Vy, συνεργάστηκε στενά με τον Ρωσοϊσραηλινό δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ.

Αφού εργάστηκε σε τεχνολογικές συμφωνίες για την Goldman Sachs Group Inc. στο Λονδίνο, ο Γερμανός υπήκοος εντάχθηκε στην επενδυτική εταιρεία Milner DST Global ως συνεργάτης το 2008, όπου ηγήθηκε επικερδών στοιχημάτων σε εταιρείες όπως η Airbnb Inc., το Facebook πριν γίνει η Meta Platforms Inc. καθώς και μια πρώιμη επένδυση στο Twitter. 

Πριν από την Goldman, ήταν ιδρυτικό μέλος της Arma Partners, η οποία παρέχει συμβουλές εταιρικής χρηματοδότησης σε εταιρείες και επενδυτές στον τομέα της τεχνολογίας. Ο Τάμας μαζί με τον πρώην συνεργάτη του στη Goldman, Ματέους  Ζεσκόφσκι δημιούργησαν την Vy το 2013 με όραμα να «επενδύσουν σε μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες του κόσμου και να τις κατέχουν για δεκαετίες». 

Εκτός από τις επενδυτικές του δραστηριότητες, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει ιδρύσει επίσης, την εταιρεία επιστήμης δεδομένων Synaptic και υποστήριξε την έρευνα τεχνητής νοημοσύνης στο Ινστιτούτο Future of Humanity του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Φαίνεται τέλος, πως συμμερίζεται το ενδιαφέρον του Μασκ για την προώθηση της ελευθερίας του λόγου.

Διαβάστε ακόμα:

Θα απαιτηθούν $3,7 τρισ. τις επόμενες τρεις δεκαετίες για να επιτευχθεί η απεξάρτηση από τον άνθρακα

Capital Ship Management: Συμφωνία με τον ABS για την απανθρακοποίηση του στόλου της μέσω του «My Digital Fleet»

Συνεχίζει ανοδικά το πετρέλαιο – Ολοταχώς για τα $124 ανά βαρέλι το μπρεντ