Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο και Βερολίνο κέρδισαν μερικές από τις χαμηλότερες βαθμολογίες σε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι από την InterNations, δίκτυο ομογενών με έδρα το Μόναχο με περίπου 5 εκατομμύρια μέλη. Το κόστος ζωής ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που επιβάρυνε τη βαθμολογία των πόλεων, η οποία έλαβε επίσης υπόψη την ποιότητα ζωής, την ευκολία εγκατάστασης και τις συνθήκες εργασίας.

Στην έρευνα, όπως αναφέρει το Bloomberg, οι μετανάστες έτειναν να προτιμούν θερμότερα κλίματα με προσιτές κατοικίες και φιλικό ντόπιο πληθυσμό. Τέσσερις ισπανικές πόλεις – Μάλαγα, Αλικάντε, Βαλένθια και Μαδρίτη – ήταν μεταξύ των 10 κορυφαίων προορισμών.

Τα συμπεράσματα αντικατοπτρίζουν τις τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι ψηφιακοί νομάδες αναζητούσαν πιο χαλαρές τοποθεσίες για να εργαστούν, μακριά από μεγάλες πολυσύχναστες μητροπόλεις. Όμως, καθώς περισσότεροι εργαζόμενοι πιέζονται να επιστρέψουν στα γραφεία, έχουν πληγεί από υψηλότερα έξοδα διαβίωσης στις μεγάλες πόλεις.

Οι περισσότερο και λιγότερο ευνοϊκές πόλεις για τους μετανάστες

Source: InterNations Expat City Ranking 2023

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Λονδίνο. Η πόλη κατατάχθηκε στην 42η από τις 49 πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα, καθώς οι ομογενείς διαπίστωσαν ότι τα εισοδήματά τους δεν ήταν αρκετά υψηλά για να τους επιτρέψουν μια άνετη ζωή. Για να διατηρήσουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο με το 2020, οι κάτοικοι του Λονδίνου θα πρέπει να ξοδεύουν 25% περισσότερο την εβδομάδα, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Trust of London. Εν τω μεταξύ, οι μισθοί του Λονδίνου αυξήθηκαν μόνο κατά 5% σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού ερευνητικού κέντρου Institute for Fiscal Studies.

Άμπου Ντάμπι, Πόλη του Μεξικού, Κουάλα Λουμπούρ και Μπανγκόκ, από την άλλη, σημείωσαν πολύ καλά γκολ. Οι ομογενείς είπαν ότι ένιωθαν καλά αμειβόμενοι για τη δουλειά τους και χαρούμενοι με την κοινωνική τους ζωή σε αυτές τις πόλεις.

Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Ψάλτης: «Παράθυρο στον κόσμο η συμφωνία Αlpha Bank – UniCredit για εμάς και τους πελάτες μας»

Ebury: Το δολάριο συρρικνώνεται ενώ οι αγορές πανηγυρίζουν την ήπια έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

ΤτΕ: Σημαντική μείωση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών χάρη στον τουρισμό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ