Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υποδέχθηκε μια ακόμη θετική έκπληξη από την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου στις ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός μετρήθηκε χαμηλότερος από τις προσδοκίες της αγοράς και οι χρηματοπιστωτικές αγορές γιόρτασαν το πιθανό τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων εκτινάσσοντας τις μετοχές και τα ομόλογα στα ύψη παγκοσμίως. Η συνακόλουθη πτώση των αμερικανικών επιτοκίων και η φυγή από τα ασφαλή καταφύγια καθώς επίσης, και οι τοποθετήσεις των επενδυτών σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, πίεσαν το δολάριο, το οποίο υποχώρησε απότομα έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος παγκοσμίως. 

Τώρα που οι αποπληθωριστικές τάσεις φαίνεται να επικρατούν σταθερά παγκοσμίως, θα πρέπει να εστιάσουμε στην οικονομία. Το βασικό σημείο δεδομένων θα είναι οι δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI για τον Νοέμβριο, την Πέμπτη στην Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Παρασκευή (λόγω της γιορτής των Ευχαριστιών) στις ΗΠΑ. Οι προσδοκίες για αυτόν το δείκτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, είναι αρκετά αποθαρρυντικές. Μια θετική έκπληξη εδώ θα μπορούσε να μετριάσει την απαισιοδοξία γύρω από τις ευρωπαϊκές οικονομίες και να επιταχύνει το πρόσφατο ράλι του ευρώ και της στερλίνας. 

Στερλίνα

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό εξέπληξαν με την πτώση τους επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, δίνοντας μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα στην Τράπεζα της Αγγλίας. Ενώ τόσο ο ονομαστικός όσο και ο δομικός πληθωρισμός παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, η αποπληθωριστική τάση είναι πλέον σαφής. Ο τελευταίος δείκτης, ειδικότερα, έπεσε κάτω από το 6%. Τα νούμερα των εκθέσεων για την αγορά εργασίας γενικά αποδείχτηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο, προστέθηκαν στη γενική αισιοδοξία των χρηματοπιστωτικών αγορών και τροφοδότησαν το ράλι της στερλίνας έναντι του δολαρίου. Όλα τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στα νούμερα PMI για τον Νοέμβριο, που αποτελούν τον πιο επίκαιρο δείκτη για την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα νούμερα του περασμένου μήνα ήταν συνεπή με μια οικονομία σε ύφεση ή στην καλύτερη περίπτωση σε στασιμότητα. Μάλλον αναμένεται να δούμε μια βελτίωση εκεί πριν η στερλίνα σημειώσει περαιτέρω κέρδη.

Ευρώ

Έχουμε επισημάνει παραπάνω την υστέρηση των οικονομικών στατιστικών της Ευρωζώνης, με αξιοσημείωτη εξαίρεση τον πληθωρισμό. Η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο ήταν αρκετά δυσάρεστη, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 7% σε ετήσια βάση, υπολογίζοντας αναλογικά με τις εργάσιμες ημέρες. Μέχρι στιγμής, τα νούμερα αυτά επιβεβαιώνουν την απαισιοδοξία που προέρχεται από τα νούμερα των ευαίσθητων PMI και φαίνεται πιθανό ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώνεται ξανά. Όπως και στην περίπτωση της στερλίνας, μπορεί να είναι δύσκολο για το ευρώ να αυξηθεί περαιτέρω, χωρίς κάποια σαφής βελτίωση στους αριθμούς PMI Νοεμβρίου που ανακοινώνονται την Τετάρτη. 

Δολάριο ΗΠΑ

Τα καλά νέα από την έκθεση του Οκτωβρίου για τον πληθωρισμό προκάλεσαν άμεση πτώση κατά 20 μονάδες βάσης στις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου και πυροδότησαν μια φυγή από το δολάριο των ΗΠΑ. Οι αγορές έχουν ήδη αφαιρέσει κάθε πιθανότητα πρόσθετων αυξήσεων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (δικαιολογημένα) και τώρα αναμένουν ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει τον Μάιο του 2024 (ίσως και νωρίτερα, κατά την άποψη μας). Παρά τα σημάδια μιας μέτριας επιβράδυνσης, η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να αναπτύσσεται με καλό ρυθμό και η αγορά εργασίας παραμένει σε πλήρη απασχόληση. Θα είναι δύσκολο για το δολάριο να πουληθεί περαιτέρω έως ότου αυτό αλλάξει ουσιαστικά. 

*Chief Financial Risk Officer στην Ebury

Διαβάστε ακόμη

«Μόνιμα» χαμηλός ο ΦΠΑ 13% σε τουρισμό και συγκοινωνίες – Τι θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

Ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο, οι προκρατήσεις του τουρισμού, ο αθόρυβος Ιάπωνας, τα βαριά ονόματα στα αιολικά και το deal Attica-ΑΝΕΚ

5 εντυπωσιακά ποδήλατα με στυλ και κορυφαίες επιδόσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ