Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε προσπάθεια σημαντικής συρρίκνωσης του ισολογισμού της, προειδοποιούν δύο διακεκριμένοι Αμερικανοί οικονομολόγοι, αμφισβητώντας μια από τις βασικές θέσεις που έχει υποστηρίξει ο νέος πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κέβιν Γουρς.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Hutchins του Brookings Institution, οι οικονομολόγοι Κριστίνα Ρόμερ και Ντέιβιντ Ρόμερ του University of California, Berkeley αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρχουν ορισμένες παρεμβάσεις που δικαιολογούν περιορισμένη μείωση του ισολογισμού της Fed, ωστόσο θεωρούν πως μια μεγάλη συρρίκνωση θα είχε σημαντικά μειονεκτήματα χωρίς αντίστοιχα οφέλη.
Διαφωνία με τη στρατηγική του Κέβιν Γουόρς
Ο Κέβιν Γουόρς, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της Fed πριν από λίγες μέρες, έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ ενός μικρότερου ισολογισμού για την κεντρική τράπεζα.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στη Γερουσία τον Απρίλιο είχε υποστηρίξει ότι η υπερβολική διόγκωση του ισολογισμού της Fed μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την πανδημία ενίσχυσε υπέρμετρα την παρουσία της κεντρικής τράπεζας στην οικονομία.
Ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι ένας μικρότερος ισολογισμός θα επέτρεπε μεγαλύτερη ευελιξία στη νομισματική πολιτική, ενδεχομένως και χαμηλότερα επιτόκια, ενώ θα διαχώριζε πιο καθαρά τη νομισματική από τη δημοσιονομική πολιτική.
Σήμερα ο ισολογισμός της Fed ανέρχεται περίπου στα 6,7 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων σχεδόν 4,5 τρισ. δολάρια αφορούν αμερικανικά κρατικά ομόλογα και περίπου 2 τρισ. δολάρια τίτλους που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια.
Το μάθημα από την εποχή Πάουελ
Η μελέτη των Ρόμερ επιχειρεί να αποτιμήσει τη θητεία του πρώην προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση ενός μεγάλου ισολογισμού αποτελεί σημαντικό παράγοντα σταθερότητας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι δύο οικονομολόγοι υπενθυμίζουν ότι η Fed αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το 2019 μια προηγούμενη προσπάθεια μείωσης του ισολογισμού της, όταν οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν σοβαρές αναταράξεις στις αγορές χρήματος.
Αργότερα, το 2025, η κεντρική τράπεζα ολοκλήρωσε και το δεύτερο πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης, επιδιώκοντας να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει επαρκής ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αποφύγει επανάληψη των προβλημάτων που είχαν εμφανιστεί λίγα χρόνια νωρίτερα.
Κατά τους Ρόμερ, το βασικό δίδαγμα είναι ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει ένα καθεστώς άφθονων τραπεζικών αποθεματικών. Η επιστροφή σε ένα σύστημα περιορισμένης ρευστότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα των επιτοκίων και σε αυξημένους κινδύνους για τις αγορές.
Στο στόχαστρο τα στεγαστικά ομόλογα
Παρά την υπεράσπιση του συνολικού μεγέθους του ισολογισμού, οι οικονομολόγοι εκφράζουν επιφυλάξεις για ένα συγκεκριμένο τμήμα των περιουσιακών στοιχείων που διακρατεί η Fed: τους τίτλους που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια (Mortgage-Backed Securities – MBS).
Όπως επισημαίνουν, η μεγάλη έκθεση της κεντρικής τράπεζας σε αυτούς τους τίτλους συνεπάγεται έμμεση προτίμηση προς έναν συγκεκριμένο τομέα της πιστωτικής αγοράς.
Η Fed μειώνει ήδη σταδιακά το χαρτοφυλάκιο των MBS, ωστόσο ο σημερινός ρυθμός απομείωσης σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερο από μία δεκαετία για να περιοριστεί ουσιαστικά το απόθεμά τους.
Για τον λόγο αυτό οι Ρόμερ θεωρούν ότι η μείωση των τοποθετήσεων σε στεγαστικά ομόλογα θα μπορούσε να επιταχυνθεί, χωρίς όμως να ακολουθηθεί η ίδια προσέγγιση για το σύνολο του ισολογισμού.
Πληθωρισμός, ταχύτητα αντίδρασης και επικοινωνία
Η μελέτη καταλήγει και σε ευρύτερα συμπεράσματα για τη λειτουργία της νομισματικής πολιτικής.
Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Fed πρέπει να αντιδρά γρήγορα όταν μεταβάλλονται οι οικονομικές συνθήκες και ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να προκαλεί ζημιά στην οικονομία ακόμη και όταν οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες των πολιτών παραμένουν σταθερές.
Ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα με τους ίδιους, απαιτείται και στη χρήση της λεγόμενης «προκαταρκτικής καθοδήγησης» (forward guidance), μέσω της οποίας η κεντρική τράπεζα προετοιμάζει τις αγορές για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.
Οι Ρόμερ προειδοποιούν ότι η πρακτική αυτή ενέχει τον κίνδυνο να επηρεάσει με τρόπους που δεν είχαν προβλεφθεί τις μελλοντικές αποφάσεις της Fed και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και μόνο όταν υπάρχει υψηλός βαθμός βεβαιότητας για τις οικονομικές εξελίξεις.
Στην ανάλυσή τους αναφέρουν ότι έλαβαν σχόλια και παρατηρήσεις από πρώην επικεφαλής της Fed, μεταξύ των οποίων οι Μπεν Μπέρναρνκ και Τζάνετ Γέλεν.
Διαβάστε ακόμη
Τράπεζες: Τρεις κρίσιμες προκλήσεις αντισταθμίζουν τα έσοδα από τόκους
Στο εξωτερικό οδηγεί τους αμερικανικούς hyperscalers ο πακτωλός δανειοδότησης
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.