Μετά το διήμερο ράλι και την άνοδο κατά 60% οι τιμές φυσικού αερίου αποκλιμακώνονται τις τελευταίες ώρες και ενώ ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλλει στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών ενέργειας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν καταγράψει νωρίτερα ιστορικά υψηλά σημειώνοντας ράλι ανόδου κατά 60% σε δύο μέρες.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους η κύρια αιτία της κρίσης είναι οι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες προμήθειες από τη Ρωσία. Όπως μεταδίδει το Bloomberg η ταχεία αποκλιμάκωση των τιμών, μετά από σχεδόν μια εβδομάδα συνεχών κερδών, αποδεικνύει την ακραία μεταβλητότητα της αγοράς σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα  χαμηλά αποθέματα ενόψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου.

«Οι δηλώσεις των πολιτικών μεταφράζονται αναλόγως σε ισχυρές bullish και bearish κινήσεις », δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, αναλυτής στο ICIS.

Η ρωσική Gazprom θα στείλει περισσότερο φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας από ότι είχε συμφωνήσει για φέτος, με βάση τους πρώτους εννέα μήνες του εφοδιασμού, δήλωσε ο Πούτιν την Τετάρτη σε ενεργειακή συνάντηση στη Μόσχα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών βρίσκονται κοντά σε ρεκόρ και θα μπορούσαν να φτάσουν σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, εάν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός.

Τα futures για το ολλανδικό φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 6,6% στα 108,33 ευρώ τη μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ μετά τις δηλώσεις Πούτιν, έχοντας σημειώσει νωρίτερα άνοδο κατά 40% στα 162,125 δολ. η μεγαβατώρα – και κατά 20% χθες. Αντίστοιχα στο Ηνωμένο Βασίλειο οι τιμές υποχώρησαν κατά 8,1% στις 270 πένες ανά θερμική μονάδα, έχοντας σημειώσει νωρίτερα άνοδο κατά 39%. Παρά την αποκλιμάκωση οι τιμές και στα δύο futures παραμένουν υψηλότερες κατά περίπου έξι φορές από τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών για την συγκεκριμένη περίοδο του έτους.

Διαβάστε ακόμα: 

Αμείωτοι οι φόβοι για παγκόσμια ενεργειακή κρίση – Κύμα ακρίβειας σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πλειστηριασμοί: Στα αζήτητα ο Πετζετάκις και τα δύο catamaran – Άλλαξαν χέρια 2 από τις 14 βίλες στη Μύκονο

Αυτό είναι το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο – Όλη η λίστα με τους 50 νικητές