Σε ιστορικό υψηλό τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς τα επίπεδα αποθήκευσης έφτασαν το 90,1% της χωρητικότητας στις 16 Αυγούστου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της βιομηχανικής ομάδας Gas Infrastructure Europe. Παρόλα αυτά, μπορεί να μην είναι αρκετά για να περάσει το χειμώνα, διότι τα αποθέματα δεν προορίζονταν να καλύψουν όλες τις χειμερινές προμήθειες φυσικού αερίου, με την Ευρώπη να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια καταιγίδα κινδύνων.

Πιθανές απεργίες εργαζομένων στην Αυστραλία απειλούν να περιορίσουν την παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις μειωμένες ροές από τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Και οι παρατεταμένες διακοπές στη Νορβηγία οδήγησαν πρόσφατα σε αιχμές τιμών, μια υπενθύμιση της ευπάθειας της αγοράς.

Με άλλα λόγια, η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν έχει τελειώσει ακόμη. Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 4,3% στα 38,41 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή – και οδεύουν προς την τρίτη εβδομαδιαία άνοδο – λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την προσφορά, μεταδίδει το Bloomberg.

Η χειμερινή περίοδος για το φυσικό αέριο διαρκεί τυπικά από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο. Όταν είναι πλήρως γεμάτα, όλα τα υπόγεια αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ επαρκούν για να καλύψουν περίπου 90 ημέρες της μέσης χειμερινής ζήτησης, αλλά πολλά εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αδειάσουν νωρίτερα τις αποθήκες.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου διαφέρουν επίσης ανά χώρα. Έθνη όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Ισπανία έχουν ήδη υπερβεί τον στόχο της ΕΕ. Η Γαλλία συγκαταλέγεται μεταξύ των αουτσάιντερ με επίπεδα αποθήκευσης περίπου στο 84%, αφού ο ενεργειακός της εφοδιασμός διακόπηκε νωρίτερα φέτος από πανεθνικές απεργίες.

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου είναι περίπου 90% χαμηλότερες από τις περσινές, η νευρικότητα της αγοράς και η έντονη μεταβλητότητα θα παραμείνουν, δεδομένου ότι οι παγκόσμιες προμήθειες παραμένουν περιορισμένες μετά τις περικοπές της Ρωσίας.

Η Γερμανία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι κίνδυνοι έλλειψης θα παραμείνουν μέχρι τις αρχές του 2027, εκτός εάν προσθέσει περισσότερες υποδομές φυσικού αερίου. Η ισορροπία της αγοράς του επόμενου έτους θα εξαρτηθεί από το πόσα καύσιμα θα μείνουν στην αποθήκη μετά τον φετινό χειμώνα.

Διαβάστε ακόμη

Έσοδα «μαμούθ» για τις Big-4 των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Πρόσθετη ασφαλιστική εισφορά εξετάζει το υπουργείο Eργασίας

Παραλίες: 22 συλλήψεις σε Μύκονο, Πάρο και Ρόδο για παράνομη κατάληψη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ