Εναλλακτικούς τρόπους επιβολής εισφοράς σε συνταξιούχους – εργαζόμενους, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει την κατάργηση του «πέναλτι» 30% στις συντάξεις, χωρίς να έχει δημοσιονομική επιβάρυνση ο ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα το κόστος από την κατάργηση του πέναλτι, αρχής γενομένης από 1/1/2024 ανέρχεται σε 150 εκ ευρώ ετησίως. Ωστόσο αν εφαρμοστεί το σενάριο που προβλέπει πρόσθετη φορολόγηση στα ετήσια εισοδήματα των εν λόγω πολιτών , οι οποίοι αν και συνταξιούχοι, έχουν επιλέξει να συνεχίσουν να δουλεύουν, τότε το έσοδο από αυτή τη διαδικασία δεν θα προκύψει νωρίτερα από τα μέσα του 2025 όταν δηλαδή θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις και θα πραγματοποιηθεί η σχετική εκκαθάριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Όμως γι’ αυτό το διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τους 18 μήνες, ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει το σύνολο των συντάξεων γι’ αυτές τις περιπτώσεις δικαιούχων.

Ετσι για να αποφευχθεί η ‘μαύρη τρύπα’ στα οικονομικά του ΕΦΚΑ , η Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΜΕΚΥ) που έχει συσταθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, έχει ήδη προτείνει το εναλλακτικό σενάριο της πρόσθετης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς, έναντι επιπλέον φορολόγησης.

Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, ο ασφαλισμένος – εργαζόμενος – συνταξιούχος θα πρέπει κάθε μήνα να αποδεχτεί ότι ένα μικρό πρόσθετο μέρος του εισοδήματός του, θα παρακρατείται από τον εργοδότη του και θα αποδίδεται στον ΕΦΚΑ, ως επιπλέον ασφαλιστική εισφορά. Ως αντιστάθμισμα, βεβαίως, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι λαμβάνουν το πλήρες ποσό της σύνταξης που δικαιούνται, χωρίς το «χαράτσι» του 30% που είχε επιβληθεί το 2020 με το νόμο Βρούτση (ν.4670/2020).

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr