Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου άγγιξαν τα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων, αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικές προμήθειες χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε την περασμένη εβδομάδα τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της στα κράτη μέλη, σημειώνοντας ότι οι εταιρείες πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια, δήλωσε εκπρόσωπος τη Δευτέρα.

Η ανακοίνωση αμβλύνει μια εβδομαδιαία αντιπαράθεση μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό. Η Μόσχα ζήτησε οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια, με τους αγοραστές να ανοίγουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, ώστε να γίνει ανταλλαγή συναλλάγματος. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ανησυχούσαν ότι αυτό θα μπορούσε να παραβιάσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι αποστολές φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας πρόκειται να παραμείνουν περιορισμένες την Τρίτη. Ωστόσο, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την ΕΕ και ο θερμότερος καιρός καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, συνέβαλαν επίσης στην πτωτική τάση των τιμών.

«Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν ξεφύγει από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων», δήλωσε σε σημείωμα ο Μπιράτζ Μπορχαταρία, αναπληρωτής διευθυντής ευρωπαϊκής έρευνας στην RBC Capital Markets. «Παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές ροές έκαναν ένα ακόμη βήμα προς τα κάτω τις τελευταίες εβδομάδες, οι ποσότητες ρεκόρ εισαγωγών LNG στην ήπειρο έχουν οδηγήσει την αποθήκευση σε πιο «άνετα» επίπεδα».

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 5,7% στα 87,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Απριλίου. Διαπραγματεύτηκαν 4,2% χαμηλότερα στις 9:38 π.μ. στο Άμστερνταμ, μετά από δύο ημέρες πτώσης.

Το ισοδύναμο του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε έως και 4,8% στις 164 πένες ανά θερμότητα, μετά από άλμα τη Δευτέρα εν μέσω ανησυχιών για τους περιορισμούς του LNG.

Διαβάστε επίσης:

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Από τις αγορές των Βαλκανίων και της Πολωνίας χαρτοφυλάκιο 1 GW ως το 2030

Ο Ευκλείδης… φεύγει, ο Διονύσης έρχεται, η Άκτωρ πήρε νέα δουλειά από το αεροδρόμιο, τα τρία κανάλια, η Klarna, η Dimand και ο νέος ελληνικός μονόκερος

Tρία δισ. δολάρια σε Bitcoin κόστισε η αποτυχημένη «διάσωση» του TerraUSD