Εκτινάχθηκαν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η έλλειψη καυσίμων κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα μπορούσε να πλήξει την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς- αυξήθηκε έως και 5,2% στα 291 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά την τιμή ρεκόρ της Δευτέρας. Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι διακόπτει για τρεις ημέρες την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1, συμπιέζοντας περαιτέρω τον ενεργειακό εφοδιασμό.  Η διακοπή που θα ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου, θα γίνει προκειμένου να πραγματοποιηθεί συντήρηση, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, καθώς λειτουργεί μόνο μία τουρμπίνα.

Οι χαμηλότερες ροές ρωσικού αερίου θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες της Ευρώπης να φουλάρει τις αποθήκες της ενόψει χειμώνα. Η αστάθεια που προκαλείται από τους περιορισμούς της Ρωσίας αυξάνει τον ανταγωνισμό για τη διαθέσιμη προσφορά αερίου και έχει προκαλέσει «σεισμό» στις παγκόσμιες αγορές, με τις τιμές να αυξάνονται από την Ασία μέχρι και τις ΗΠΑ, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Μια παρατεταμένη διακοπή στις ροές θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση που ήδη μετρά αρκετούς μήνες μήνες, πυροδοτώντας την άνοδο του πληθωρισμού, περιορίζοντας τη βιομηχανική παραγωγή και ενισχύοντας τον κίνδυνο ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης. Οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα εάν σταματήσουν οι ροές μέσω του Nord Stream τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Λέον Ίζμπικι, αναλυτή φυσικού αερίου στην Energy Aspects Ltd. «Οι τρέχουσες τιμές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζήτηση βιομηχανικού αερίου στην Ευρώπη, με τα μοντέλα μας να υποδεικνύουν ετήσια μείωση της ζήτησης αερίου από τη βιομηχανία στη Δυτική Ευρώπη κατά 15% το 2022 ».

Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο για τη λειτουργία των εργοστασίων, της οικιακής κατανάλωσης και των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην κρίση. Οι αρχές της χώρας προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και έχουν εκφράσει ανησυχίες τους για τους επόμενους μήνες. Από τον Καναδά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος και τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ωστόσο, η Ευρώπη ανταγωνίζεται για την αγορά LNG με την Ασία, όπου οι χώρες σπεύδουν να εξασφαλίσουν αποστολές αερίου μέχρι το τέλος του έτους. Ως εκ τούτου, οι τιμές LNG της Ασίας αυξάνονται σε υψηλά πέντε μηνών. Αν και δεν διαφαίνεται χαλάρωση στην πλευρά της προσφοράς, η ζήτηση παραμένει ασυνήθιστα υψηλή για τους θερινούς μήνες.

Διαβάστε ακόμα:

Στο «τραπέζι» κυβέρνησης – τραπεζών το σχέδιο για φθηνή στέγη

UBS: Τα πέντε γραφήματα που προβλέπουν «σύννεφα» στις αγορές

Ποιοι και γιατί προκάλεσαν τη νέα κατάρρευση του bitcoin