Την ανηφόρα τραβούν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία του καλοκαιριού έχει «στεγνώσει» τους ποταμούς και μοιραία αυξάνει τη ζήτηση σε μία ιδιαίτερα ανελαστική αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ολλανδικού φυσικού αερίου -σημείο αναφοράς για την Ευρώπη- αυξήθηκαν έως και 2,5% τη Δευτέρα. Η χαμηλή στάθμη του νερού σε μεγάλα ποτάμια της Γηραιάς Ηπείρου της Ευρώπης δυσκολεύουν τη μεταφορά ντίζελ, άνθρακα και άλλων εμπορευμάτων. Οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού θα μπορούσαν να καταλήξουν να χρησιμοποιούν περισσότερο φυσικό αέριο ως εναλλακτική λύση, σημειώνει το Bloomberg.

Μία τέτοια εξέλιξη θα έκανε ακόμη πιο δύσκολο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μειώσουν την κατανάλωση και να φουλάρουν τις αποθήκες τους με αέριο για τον δύσκολο χειμώνα ενόψει. Ωστόσο, τα επίπεδα των αποθεμάτων παρέμειναν κοντά στα μέσα επίπεδα λόγω των υψηλότερων εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, διατηρώντας υπό έλεγχο τις αυξήσεις των τιμών. Η Γερμανία μάλιστα πέτυχε τον στόχο της για αποθήκευση αερίου δύο εβδομάδες νωρίτερα από ότι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα.

Η στάθμη του νερού στο σημείο Kaub στον ποταμό Ρήνο έπεσε στο εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των 30 εκατοστών (11,8 ίντσες) τη Δευτέρα και προβλέπεται να παραμείνει κοντά σε αυτό τουλάχιστον μέχρι τις 18 Αυγούστου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Ρήνος είναι ο σημαντικότερος ποταμός της δυτικής Ευρώπης για τη μεταφορά καυσίμων και άλλων βιομηχανικών αγαθών.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, σκαρφάλωσαν στα 211,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα στο Άμστερνταμ. Την περασμένη Παρασκευή συμπλήρωσαν μάλιστα τέσσερις εβδομάδες ανόδου και είναι περίπου 10 φορές υψηλότερα από τον εποχιακό μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε άλμα 2,3% τη Δευτέρα.

Οποιαδήποτε άνοδος της ζήτησης θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω την αγορά που έχει συμπιεστεί από τις ρωσικές περικοπές. Οι αποστολές μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream παραμένουν στο 20% περίπου της χωρητικότητας. Οι περιορισμοί έχουν πλήξει την οικονομία της Ευρώπης, πλήττοντας τη βιομηχανική παραγωγή, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και απειλώντας μεγάλες οικονομίες με ύφεση. Ο ανταγωνισμός για φορτία LNG εντείνεται επίσης, καθώς η Ασία ενισχύει τις αγορές.
Το κλίμα παραμένει «πολύ ανοδικό λόγω των χαμηλών ροών από τη Ρωσία και της αυξημένης πιθανότητας ο Nord Stream 1 να μην επιστρέψει στις κανονικές ροές σύντομα», ανέφεραν σε σημείωμα τους αναλυτές της εμπορικής εταιρείας Energi Danmark.

Διαβάστε ακόμα:

Τρεις… εκπλήξεις αφήνουν στα κρατικά ταμεία 2 δισ. ευρώ

Τα γιγαντιαία projects του μετρό που αλλάζουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη (pics)

Έλον Μασκ: Η Tesla έχει κατασκευάσει πάνω από 3.000.000 αυτοκίνητα (tweet)