Την ανάγκη για πιο προσεκτικά βήματα στις επόμενες συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) υπογράμμισε ο Μάριο Σεντένο, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της τράπεζας, η οποία την Πέμπτη προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από την ίδρυση του ευρώ (+75 μονάδες βάσης). 

«Ενώ η απόφαση για επιτάχυνση του ρυθμού αυξήσεων είναι πολύ σημαντική, θα πρέπει να παραμείνουμε προβλέψιμοι και να δράσουμε με όσο το δυνατόν πιο μικρά βήματα» τόνισε ο Πορτογάλος τραπεζίτης, ο οποίος τάσσεται υπέρ ενός μικρότερου ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.  

Άλλωστε, τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, η οποία είναι και ο βασικός στόχος, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.  

«Το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι να πηγαίνουμε μπρος – πίσω» συνέχισε ο Σεντένο, μία ημέρα αφότου η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε στο 1,25% το βασικό επιτόκιο και στο 0,75% το επιτόκιο καταθέσεων. Μάλιστα, η Φρανκφούρτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων αυξήσεων το επόμενο χρονικό διάστημα, σε περίπτωση μη τιθάσευσης των τιμών.  

Ο Πορτογάλος τραπεζίτης, στο ίδιο μήκος κύματος, έκανε λόγο για μια εμπροσθοβαρή κίνηση, εξηγώντας ότι «δράσαμε ταχύτερα απ’ ό,τι είχαμε προβλέψει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο». Αυτό, κατά τον ίδιο, σημαίνει ότι τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι μικρότερα.  

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα πρέπει να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα καταστεί αδύνατη η τιθάσευση του πληθωρισμού, ο οποίος βρίσκεται σταθερά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (9,1% τον Αύγουστο).

relates to ECB’s Centeno Urges Cautious Next Steps After Historic Rate Hike

Ως εμπροσθοβαρή κίνηση χαρακτήρισε την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ έκανε λόγο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αναγνώρισε ότι η παρέμβαση των 75 μονάδων βάσης είναι πιθανό να έχει κόστος σε όρους προϊόντος και απασχόλησης. 

«Θέλουμε να προσεγγίσουμε αυτό που σύμφωνα με τα υποδείγματά μας είναι το ουδέτερο επιτόκιο. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επίπεδο του ουδέτερου επιτοκίου, που είναι υψηλότερο από το μηδέν. Μπορεί να είναι περίπου 1,5%, ή και 2%» συμπλήρωσε, παράλληλα.  

Διαβάστε επίσης   

Οι Έλληνες που διεκδικούν τα Όσκαρ της θάλασσας στο ναυτικό σαλόνι του Μονακό    

Αμοιβές που ζαλίζουν: Αυτοί είναι οι 10 πιο πλούσιοι δικηγόροι στον κόσμο   

Οικογένεια Κουτρουλιά – Palmie bistro: Από τις χρυσές εποχές στην περιπέτεια των πλειστηριασμών