search icon

Bloomberg

Φόβος λόγω της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων

Η πορεία των δεικτών σημαίξει συναγερμό για την παγκόσμια οικονομία

Το μεγάλο κύμα των επενδυτών που αναζητούν καταφύγιο σε ασφαλέστερες αγορές προκάλεσε μια ακόμη προειδοποίηση για οικονομική ύφεση, με τις καμπύλες απόδοσης να αντιστρέφονται σε όλες τις αγορές  από τις ΗΠΑ έως τη Βρετανία.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των διετών και των δεκαετών τίτλων μειώθηκε κάτω από το μηδέν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μετά από ένα «μπαράζ» αδύναμων οικονομικών δεδομένων, παγκοσμίως. Οι χειρότερες των προβλέψεων λιανικές πωλήσεις στην Κίνα αλλά και τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή δημιούργησαν αρνητικό κλίμα στις αγορές, ενώ νεότερα  στοιχεία που ανακοινώθηκαν αργότερα μέσα στην ημέρα δείχνοντας  ότι η οικονομία της Γερμανίας έχει συρρικνωθεί, αύξησαν το επενδυτικό «σκοτάδι».

«Παράγοντες της αγοράς ομολόγων αναφέρουν  ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται πίσω από την αντιστροφή της καμπύλης», δήλωσε ο Marc Ostwald, στρατηγικός αναλυτής για την παγκόσμια οικονομία  της ADM Investor Services στο Λονδίνο. «Πρόκειται για καταστροφή και η θλίψη για την παγκόσμια οικονομία».

Παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση

Οι επενδυτές κατευθύνονται σε τομείς της αγοράς ομολόγων που εξακολουθούν να προσφέρουν μια θετική απόδοση, συνήθως πιο μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, που προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις, προκειμένου να προστατεύσουν τα κεφάλαιά τους από μια παγκόσμια επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Είναι μια δυσοίωνη εξέλιξη, καθώς κερδίζουν σε ασφάλεια, χάνοντας απόδοση.  Η καμπύλη έχει  συνήθως ανοδική κλίση, καθώς μια επένδυση άνω των 10 ετών αναμένεται να αποδώσει περισσότερο, ως αντιστάθμιση κάποιου μακροπρόθεσμού επενδυτικού κινδύνου.

Οι αμερικανικές αποδόσεις των 10 ετών μειώθηκαν κατά 8 μονάδες βάσης στο 1,62%, ενώ οι επιδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν τρεις μονάδες βάσης στο 1,63%. Οι  αποδόσεις των 30ετών τίτλων μειώθηκαν σε επίσης αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Στη Βρετανία οι αποδόσεις των 10 ετών μειώθηκαν κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,475%, ενώ τα επιτόκια των δύο ετών αυξήθηκαν κατά μία μονάδα βάσης στο 0,478%, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο πάνω από το στόχο 2% της Τράπεζας της Αγγλίας.

Αυτή η τάση φαίνεται εδώ και πολύ καιρό και δημιουργεί μια σημαντική κλιμάκωση των ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη. Η καμπύλη σύγκρισης των διετών και δεκαετών τίτλων έχει βρεθεί σε μια σταδιακή ισοπέδωση εδώ και πάνω από δύο χρόνια με τις αυξανόμενες αμφιβολίες για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας και τον αδύναμο πληθωρισμό. Ένας άλλος ευρέως παρακολουθούμενος δείκτης ύφεσης, η διαφορά αποδόσεων μεταξύ των τριμηνιαίων και των 10ετών κρατικών ομολόγων, αντιστράφηκε το Μάρτιο και υπήρξε αρνητική σε μεγάλο βαθμό από τότε.

«Όπου οι Η.Π.Α. οδηγούν, ακολουθεί η Βρετανία», δήλωσε ο Adam Dent, στρατηγικός αναλυτής  στην UK Banco Santander SA. «Η αγορά ήταν πολύ απρόθυμη να εγκαταλείψει την ιδέα ότι τα επιτόκια θα εξομαλυνθούν, τελικά», προσθέτει.

Η καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων δεν είναι το μόνο στοιχείο έντονης προειδοποίησης. Ο δείκτης της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας στη Νέας Υόρκη,  ο οποίος δείχνει την πιθανότητα ύφεσης των Η.Π.Α. τους επόμενους 12 μήνες, είναι κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, σε ποσοστό περίπου 31%.

Exit mobile version