Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γαλλία για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν. Η υποχώρηση των ενεργειακών κοστών φέρνει αισιοδοξία στις αγορές και ανακουφίζει εν μέρει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τις έντονες πιέσεις για συνεχόμενες αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee, ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε στο 2% τον Ιούνιο, καταγράφοντας αισθητή πτώση από το 2,8% του προηγούμενου μήνα. Η εξέλιξη αυτή ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς έρευνα του Bloomberg προέβλεπε μια πιο συγκρατημένη υποχώρηση στο 2,3%.

Σταθεροποίηση στην Ευρωζώνη και το βλέμμα στην ΕΚΤ

Τα γαλλικά δεδομένα ανοίγουν τον χορό των ανακοινώσεων για τις μεγάλες οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου, ενόψει των συνολικών στοιχείων της Ευρωζώνης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο γενικός πληθωρισμός της περιοχής θα υποχωρήσει στο 3% από 3,2%, επηρεασμένος θετικά από τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν που εξομάλυναν την κατάσταση στην ενεργειακή αγορά.

Η εξέλιξη αυτή προσφέρει μια απαραίτητη ανάσα στη Φρανκφούρτη. Μόλις αυτόν τον μήνα, η ΕΚΤ προχώρησε στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2023, εκφράζοντας ανησυχίες ότι το πληθωριστικό κύμα από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είχε αρχίσει να διαχέεται στο σύνολο της οικονομίας. Παρά την τρέχουσα αποκλιμάκωση, οι κεντρικοί τραπεζίτες παραμένουν επιφυλακτικοί. Αν και το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 2,25%, οι επενδυτές εξακολουθούν να τιμολογούν μία ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης εντός του έτους, καθώς οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα.

Υποχώρηση στις υπηρεσίες και τόνωση των δαπανών

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εστιάζουν πλέον στους επιμέρους δείκτες για να διαπιστώσουν αν οι πιέσεις της ενέργειας έχουν μεταφερθεί σε άλλα στρώματα της αγοράς. Τα νέα από τη Γαλλία είναι ενθαρρυντικά, καθώς ο κρίσιμος πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στο 1,8% τον Ιούνιο από 2,1% τον Μάιο, ενώ οι τιμές των αγαθών διεύρυναν την πτώση τους στο -0,9% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, η γαλλική οικονομία δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας στην εγχώρια ζήτηση. Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αποτελούν τον βασικότερο μοχλό ανάπτυξης της χώρας, ανέκαμψαν δυναμικά καταγράφοντας άνοδο 0,5% τον Μάιο, ανατρέποντας την πτώση του Απριλίου και ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για μια πιο συγκρατημένη άνοδο της τάξης του 0,3%.

Διαβάστε ακόμη

Το μεγάλο deal AKTOR – Motor Oil: ΗΛΕΚΤΩΡ, Θαλής και FSRU στο τραπέζι των συζητήσεων

Μουντιάλ 2026: Τα πιο ακριβά εισιτήρια στην ιστορία

Κικίλιας: Ναυτιλία, λιμάνια και ναυπηγεία θα διαμορφώσουν τις διεθνείς εξελίξεις των επόμενων 25 ετών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα