Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε στην παροχή επιπλέον 100 δισ. ευρώ για να στηρίξει την ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ζώνης του ευρώ.

Τα κεφάλαια, τα οποία θα προστεθούν στην έκτακτη βοήθεια που έχει ανακοινωθεί για τον τουρισμό, την αεροναυτική και την αυτοκινητοβιομηχανία, θα στοχεύουν στην «βιομηχανική, οικολογική, πολιτιστική και εκπαιδευτική ανάκαμψη» της Γαλλίας, δήλωσε ο Μακρόν.

«Έχουμε το δικαίωμα να είιμαστε φιλόδοξοι και να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα», είπε. «Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε μια διαφορετική χώρα σε 10 χρόνια».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης μετά από την τελετή για την Ημέρα της Βαστίλης, ο Γάλλος ηγέτης επιχείρησε να παρουσιάσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ως ευκαιρία για την επένδυση στους τομείς που θα αποκτήσουν ιδιαίτερη σημασία στο μέλλον, ενώ παράλληλα απέφυγε να απαντήσει για το εάν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2022.

Παρότι ο Μακρόν έχει επικριθεί έντονα για το χειρισμό της κρίσης του κορωνοϊού εμφανίστηκε να εμμένει στις θέσεις του.

Οι ανησυχίες για την νεολαία 

Ο Μακρόν έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι περίπου 460 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν για τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια του lockdown και μετά από αυτό, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η κρατική χρηματοδότηση για τα προγράμματα αδειών με αποδοχές, οι φορολογικές μειώσεις και τα δάνεια για επιχειρήσεις. Ένα νέο, μακροπρόθεσμο σχέδιο στήριξης θα παρουσιαστεί στα τέλη Αυγούστου, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμερ. Ο Λεμέρ πρόσθεσε ότι θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων για επιχειρήσεις και σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου του τα 100 δισ. ευρώ θα αποτελούν μέρος αυτού του σχεδίου.

Επιπλέον αυξάνονται οι ανησυχίες για τις προοπτικές των νέων να εισέλθουν στην αγορά εργασίας και να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό τον Σεπτέμβριο.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε να δημιουργήσει 300.000 νέες θέσεις εργασίας γι ‘αυτούς, επιπλέον των 100.000 νέων θέσεων για την εθνική εθελοντική υπηρεσία το επόμενο εξάμηνο. Οι εταιρείες που προσλαμβάνουν νέους θα επωφεληθούν από προσωρινές μειώσεις στη φορολογία τους ενώ ορισμένοι από εκείνους που δεν θα μπορούν να βρουν δουλειά θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους, είπε.

Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση 

Ενώ ο Μακρόν υπερασπίστηκε τις πολιτικές του κατά τη διάρκεια της θητείας του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναβάλει την εμβληματική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση μέχρι το 2022. Ωστόσο, όπως είπε θα απαιτηθεί η αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος – η οποία ανεστάλη κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είπε επίσης ότι θα εξετάσει την αναβολή της μείωσης του φόρου στέγασης για τους πλουσιότερους φορολογούμενους, ενώ απέκλεισε την επαναφορά του δημοφιλούς φόρου πλούτου.

Η οικονομική αβεβαιότητα αναμένεται υψηλή και τους επόμενους μήνες, ενώ η χώρα προετοιμάζεται για ένα πιθανό δεύτερο κύμα της επιδημίας. Η κυβέρνηση προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 11% και την απώλεια τουλάχιστον 800.000 θέσεων εργασίας φέτος. Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα, ο Μακρόν δήλωσε ότι θα υποστήριξει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους από τον Αύγουστο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρόεδρος προσπάθησε να απαντήσει στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι φεμινίστριες μετά το διορισμό του υπουργού Εσωτερικών Τζέραλντ Νταρμανίν, ο οποίος ερευνάται για βιασμό. Ο Μακρόν είπε ότι συζήτησε τις κατηγορίες με τον Νταρμανίν πριν ανακοινώσει τον διορισμό του και επέμεινε στην ανάγκη σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητας.

Ερωτηθείς για την αστυνομική βία, ο πρόεδρος είπε ότι η αστυνομία θα είναι εξοπλισμένη με κάμερες για «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ του πληθυσμού και της αστυνομίας»