Οικονομικά προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσει το 7% των γαλλικών επιχειρήσεων όταν η κυβέρνηση αποσύρει τη στήριξη που παρείχε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων της Τράπεζας της Γαλλίας.

Η εκτίμηση βασίζεται σε μια ανάλυση ισολογισμών που αριθμούν πάνω από 200.000, στο πλαίσιο της ετήσιας άσκησης αξιολογήσεων της τράπεζας. Η άσκηση αυτή ξεχώρισε ποιες εταιρείες είναι σε κίνδυνο, αναφέροντας ποιες κατέγραψαν αύξηση στο χρέος τους και μείωση στη ρευστότητά τους κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

«Ποσοστό 6% με 7% όλων των επιχειρήσεων που αξιολογήθηκαν μπορεί να είναι αντιμέτωπες με δυσκολίες όταν αρθούν τα μέτρα στήριξης», αναφέρουν οι ερευνητές της Τράπεζας της Γαλλίας, Vanessa Doucinet, David Ly και Ghjuvanni Torre.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η γαλλική κυβέρνηση παρείχε από τις πιο γενναιόδωρες οικονομικές βοήθειες στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μετά τη δήλωση του προέδρου Μακρόν ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να κρατήσει «ζωντανές» τις επιχειρήσεις.

Τώρα η Γαλλία έχει αρχίσει να αποσύρει μέρος αυτής της βοήθειας και δίνει μόνο στοχευμένες επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις, ενώ σχεδιάζει τη σταδιακή αποπληρωμή δανείων με κρατική εγγύηση ύψους πάνω από 130 δισ.ευρώ.

Το ΥΠΟΙΚ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη και τα στοιχεία της Τράπεζας της Γαλλίας για να δώσει έως και 3 δισ. ευρώ για την εξυγίανση των ισολογισμών.

Το ακαθάριστο χρέος των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 224 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2020 έως το τέλος Μαρτίου του 2021, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 215 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η καθαρή αύξηση του χρέους ήταν μόλις στα 9 δισ. ευρώ.

Η έρευνα πάντως έδειξε ότι το 14% των επιχειρήσεων είναι σε επισφαλή θέση καθώς κατέγραψε αύξηση χρέους σε συνδυασμό με μείωση του ρευστού.

Διαβάστε ακόμη:

Αλβέρτος Μπουρλά στους New York Times: Το πρότυπό μου είναι η μητέρα μου

Πώς κινούνται ενοίκια και αξίες σε γραφεία και καταστήματα ανά την Ελλάδα εν μέσω πανδημίας

«Άλμα» 28,1% για τις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Απρίλιο