Όλα φαίνεται πως άλλαξαν μετά από την τρίωρη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα, λίγο πριν τη συνάντηση των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη φαίνεται πως γεφύρωσαν τις διαφορές τους μετά από την αμφιλεγόμενη επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τον περασμένο Αύγουστο. Οι Σι και Μπάιντεν συμφώνησαν να επανεκκινήσουν εκ νέου τη διμερή συνεργασία τους όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, την οικονομική σταθερότητα και την υγειονομική και επισιτιστική ασφάλεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται σύντομα να επισκεφτεί την Κίνα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Παρά την φαινομενικά σύμφωνη θέση τους όσον αφορά τις κρίσεις αυτές, οι απόψεις των ΗΠΑ και της Κίνας διαφέρουν όσον αφορά την Ταϊβάν, την τεχνολογία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρ’ όλα αυτά οι πάλαι ποτέ τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αρχίσει πια να βελτιώνονται, αφού το Πεκίνο έχει -πια- αλλάξει ρητορική και προσεγγίζει την Ουάσινγκτον με φιλική διάθεση.

Ιδού πέντε εκ των αλλαγών αυτών σύμφωνα με το Bloomberg:

Φιλική προσέγγιση

Το Πεκίνο αποκάλεσε τη συνάντηση ως «εποικοδομητική και ειλικρινή» υποδεικνύοντας πως η συνομιλία των δύο ηγετών έλαβε χώρα σε πολύ καλύτερους τόνους από την αντίστοιχη τηλεφωνική τον Ιούλιο, λίγο πριν την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν.

Ταϊβάν

Πίσω από τις λέξεις κρυβόταν και η αλλαγή του αφηγήματος του Σι όσον αφορά την Ταϊβάν, αφού ο Κινέζος ηγέτης, αναφερόμενος στην προσέγγισή του ως «One China Policy» αντί για «One China Principle», έκανε μία μικρή αλλά σημαντική διπλωματική υποχώρηση σύμφωνα με τους ειδικούς.

Κοινή ανάπτυξη

Η ανακοίνωση του Πεκίνου έκανε λόγο για μία κοινή αναπτυξιακή προοπτική: «Ο πλανήτης μας είναι μεγάλος και χωράει δύο μεγάλες οικονομίες οι οποίες αναπτύσσονται και συνεργάζονται χωρίς πρόβλημα. Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα κοινά από διαχωριστικά σημεία».

Η προσέγγιση αυτή αποτελεί στροφή 180 μοιρών από τις πρόσφατες δηλώσεις των Αμερικανών, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα κοινά οφέλη που θα μπορούσαν να προσφέρουν η μία οικονομία στην άλλη.

Οικονομική συνεργασία

Αντί για την ενίσχυση του αφηγήματος της διαλυμένης παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας σε περίπτωση εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ο Σι επικεντρώθηκε πλέον στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών: «Οι δύο οικονομίες μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Η οικονομική συνεργασία είναι προς όφελος και των δύο κρατών, όπως ακριβώς είναι και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Γεωπολιτική

Αν και η ανακοίνωση του Πεκίνου δεν αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, τουλάχιστον συμπεριελάμβανε δηλώσεις βάσει των οποίων τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν πως «δεν πρέπει ποτέ να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος. Κανείς δε θα βγει κερδισμένος από κάτι τέτοιο».

Η Κίνα δεν ανέφερε τίποτα όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, την επαρχία Σιντζιάνγκ ή το Χονγκ Κονγκ, αν και ο Μπάιντεν είχε προσεγγίσει τα θέματα αυτά κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές αυτές.

Η αντίδραση του Κίσινγκερ

Πέραν από τις πέντε αυτές αλλαγές στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ χαιρέτησε με τη σειρά του την επιστροφή των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά τόνισε πως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι να αποφευχθεί μία οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι δύο ηγέτες γνωρίζουν πολύ καλά τις στρατιωτικές και οικονομικές συνέπειες που θα είχε μία σύγκρουση. Το μόνο που έχουμε να πούμε αυτή τη στιγμή είναι πως η μέθοδος των διαπραγματεύσεων και οι γενικές γραμμές έχουν, τουλάχιστον, τεθεί επί τάπητος», υπογράμμισε ο Κίσινγκερ σε ομιλία του στο Bloomberg New Economy Forum την Τρίτη.

Ο «αρχιτέκτονας» της προσέγγισης των ΗΠΑ προς την Κίνα τη δεκαετία του ‘70 τόνισε πως είναι πιο αισιόδοξος σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, όταν είχε προειδοποιήσει για την πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου «ψυχροπολεμικού» στάτους κβο: «Η πόρτα, τουλάχιστον, άνοιξε και οι διπλωμάτες θα μπορούν πια να διαπραγματευτούν ο ένας με τον άλλο».

Όσο για την ευρύτερη επίδραση του ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας αυτού, ο Κίσινγκερ συμπλήρωσε πως θα αποτελέσει πλεονέκτημα για άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας οι οποίες δε θέλουν την ηγεμονία τρίτων στην περιοχή τους.

Αναφερομένος στον πόλεμο στην Ευρώπη ο Κίσινγκερ ανέφερε πως οι χώρες θα πρέπει να επικεντρωθούν στους μακροπρόθεσμους στόχους της Ουκρανίας και της Ρωσίας και να μην καταπιαστούν με τα βραχυπρόθεσμα θέματα. Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε πως ο αμετακίνητος Πούτιν «αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη μίας συμφωνίας για επίλυση της κρίσης».

Ο Κίσινγκερ, τέλος, υποστήριξε πως ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο εάν η Ουκρανία καταφέρει να κρατήσει την ανεξαρτησία και τα σύνορά της απαράλλακτα, ενώ η χώρα θα πρέπει να συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διμερείς σχέσεις της Μόσχας με την υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει, παράλληλα, να ενισχυθούν όπως ακριβώς έγινε και με τη Γερμανία μετά τον Β’ ΠΠ.

Διαβάστε ακόμη:

Στενεύει ο κλοιός για τις πλατφόρμες Airbnb – Οι αυστηρότεροι κανόνες και ο κίνδυνος για τους ιδιοκτήτες

Wall Street: Ο χρηματιστής που ενέπνευσε το «The Big Short» προειδοποιεί

Δεξαμενόπλοια: Οι Ρώσοι προωθούν περισσότερο πετρέλαιο στην Ευρώπη ενόψει των νέων κυρώσεων