Απροσδόκητη βελτίωση σημείωσε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Νοέμβριο, ξεφεύγοντας από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του προηγούμενο μήνα.

Ο κίνδυνος για ελλείψεις στην ενέργεια φέτος τον χειμώνα φαίνεται να περιορίζεται την ώρα που το Βερολίνο σχεδιάζει ευρύ πακέτο μέτρων για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ακρίβεια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo ανήλθε στις 86,3 μονάδες τον Νοέμβριο, από τις ανοδικά αναθεωρημένες 84,5 μονάδες (84,3 αρχικά) του Οκτωβρίου, την ώρα που η αγορά περίμενε μία μέτρηση στις 85 μονάδες και οι αναλυτές του Bloomberg εκτιμούσαν 77 μονάδες.

Παράλληλα, ο δείκτης προσδοκιών του Ifo, που αξιολογεί τις προβλέψεις των εταιρειών για τους επόμενους έξι μήνες, αυξήθηκε στις 80 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 75,9 του περασμένου και έναντι εκτιμήσεων για 77.
Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που ενισχύει τις ελπίδες ότι οι συνθήκες για τη γερμανική οικονομία δεν θα είναι τόσο άσχημες καθώς οδεύει στον χειμώνα.

Αν και οι εταιρείες ήταν κάπως λιγότερο ικανοποιημένες με τις τρέχουσες δραστηριότητές τους, η απαισιοδοξία για τους επόμενους μήνες υποχώρησε απότομα, αναφέρει στην έκθεση ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουεστ.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών παρουσίασε μικρή υποχώρηση στις 93,1 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 94,2 που είχαν προηγηθεί.

Στη βελτίωση του οutlook σημαντικό ρόλο έχει αναμφισβήτητα και η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, αν και τα επίπεδα της αύξηση των τιμών παραμένουν ακόμα εξαιρετικά υψηλά.

Η θετική μέτρηση πάντως δεν σημαίνει προς το παρόν ότι η Γερμανία θα είναι σε θέση να αποφύγει την ύφεση προς την οποία οδεύει το επόμενο έτος.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος στον «ανέμελο» χειμώνα – Προ των πυλών το πρώτο «κρας τεστ» του ενεργειακού συστήματος

Ο Πέτρος Παππάς έφερε το πρώτο πλοίο για επισκευή στα Ναυπηγεία Ελευσίνας της νέας εποχής

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η υποβολή προσφυγών και αιτημάτων αναστολής