Τη δημιουργία κρατικού ταμείου αξίας μέχρι και 2 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Γερμανία, με σκοπό να αποκτήσει περισσότερες πρώτες ύλες που είναι καθοριστικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση, με στόχο τη διασφάλιση της πρόσβασης σε αυτές και τη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές, το νέο ταμείο θα μπορεί να είναι έτοιμο το επόμενο έτος αν ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφωνήσει στη χρηματοδότησή του, ενώ θα εξοπλιστεί με κεφάλαια μεταξύ 1 και 2 δισ. ευρώ.

Πρώτες ύλες όπως το κοβάλτιο, ο χαλκός, το λίθιο, το πυρίτιο και οι σπάνιες γαίες, παίζουν κομβικό ρόλο στην κατασκευή μπαταριών για κάθε χρήση, από ανεμογεννήτριες μέχρι ηλεκτρικά οχήματα, γεγονός που καθιστά την εξασφάλισή τους άκρως σημαντική σε ό,τι αφορά την πράσινη μετάβαση παγκοσμίως.

Σύμφωνα με έρευνα της δεξαμενής σκέψης DIW Berlin, η Γερμανία βασίζεται στις εισαγωγές για τουλάχιστον το 90% των βασικών εμπορευμάτων, με την Κίνα να είναι η χώρα που προμηθεύει τις περισσότερες σημαντικές πρώτες ύλες.

Από τότε που η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο άρχισε να αποτελεί σοβαρή αδυναμία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι εφοδιαστικές αλυσίδες και οι πρώτες ύλες έγιναν για τους αξιωματούχους της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι εργάζεται σε «ένα ταμείο για τις πρώτες ύλες και την υποστήριξη αντίστοιχων έργων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως επισημαινει το Bloomberg, το κόστος κατασκευής ενός νέου εξορυκτικού πρότζεκτ μπορεί εύκολα να ανέλθει σε δισεκατομμύρια ευρώ και οι ευρωπαϊκές εταιρείες διαμαρτύρονται για την έλλειψη επιδοτήσεων όπως εκείνες που έδωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με ένα πακέτο 40 δισ. δολαρίων σε εγγυήσεις δανείων για έργα εξόρυξης και καθαρής ενέργειας.

Η εξασφάλιση ενός τοπικού μηχανισμού υποστήριξης μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Διαβάστε ακόμη

Αυτή είναι η εμπειρία στο Delta Restaurant – To ελληνικό εστιατόριο που πήρε 2 αστέρια Michelin στον πρώτο του χρόνο

Πάνω κι από το 2019 φέτος η διεθνής κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια

Halkbank: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποδέχτηκε εν μέρει την προσφυγή της

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ