Bloomberg

Γκοσν: Δέσμευσαν περιουσία του ύψους 13 εκατ. ευρώ – Ο ίδιος αρνείται ότι ήταν κάτοικος Γαλλίας

  • newsroom


Έρευνα για τα τρία τελευταία χρόνια της θητείας του ως επικεφαλής της Renault και της Nissan Motor χωρίς να έχει κριθεί εάν το επίμαχο διάστημα ήταν κάτοικος Γαλλίας - Για καθαρή συνείδηση κάνει λόγο ο ίδιος προσθέτοντας ότι αναγκάζεται να παραμένει στον Λίβανο πληρώνοντας για τη φύλαξή του

Υπό έρευνα για πιθανή φοροδιαφυγή κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών της θητείας του ως επικεφαλής της Renault και της Nissan Motor, βρίσκεται πλέον ο Κάρλος Γκοσν.

Ο Γκοσν και οι γαλλικές φορολογικές αρχές βρίσκονται σε αντιδικία από τα μέσα του περασμένου έτους για το εάν ο πρώην ισχυρός άνδρας της αυτοκινητοβιομηχανίας θα έπρεπε να θεωρηθεί Γάλλος κάτοικος κατά τη διάρκεια των ετών 2016, 2017 και 2018, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Ο Γκοσν είχε δήλωσε το 2012 ότι είχε μετακομίσει στην Ολλανδία και στη συνέχεια θεωρήθηκε ότι δεν ήταν κατοικος Γαλλίας πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές

Η γαλλική εφημερίδα Liberation ανέφερε σήμερα, Δευτέρα ότι Γάλλος δικαστής επέτρεψε στις αρχές να δεσμεύσουν περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 13 εκατομμύριων από τον Γκοσν και τη σύζυγό του, εν αναμονή του αποτελέσματος της έρευνας, ενώ οι αρχές ετοιμάζουν μια «σημαντική» φορολογική προσαρμογή.

Εκπρόσωπος του Γκοσν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο φορολογικός έλεγχος αυξάνει τα νομικά προβλήματα του Γκοσν στη Γαλλία, όπου οι αρχές ερευνούν ήδη την υπόθεση των εξόδων του που καλύπτει η Renault και η ολλανδική θυγατρική που εποπτεύει τη συμμαχία της με τη Nissan. Ο Γκοσν συνελήφθη στο Τόκιο πριν από δύο χρόνια και κατηγορήθηκε για οικονομικά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης και της απόκρυψης της αποζημίωσής του από τη Nissan. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και διέφυγε με κινηματογραφικό τρόπο (στη κιβώτιο μουσικού εξοπλισμού) πέρυσι στον Λίβανο.

Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων

Στα περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν περιλαμβάνεται ένα διαμέρισμα στο Παρίσι που ανήκει στη σύζηγό του Καρόλ αξίας 5,9 εκατ. ευρώ, το ήμισυ της ιδιοκτησίας ενός σπιτιού στο δυτικό προάστιο L’Etang-la-Ville και μετοχές στη Renault, σύμφωνα έκθεση, η οποία δεν αναφέρει την πηγή των πληροφοριών.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ αρνήθηκε σήμερα να επιβεβαιώσει τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του Γκοσν και παρότι έχει πρόσβαση στις πληροφορίες τέτοιων ερευνών δήλωσε ότι δεν θα παρέμβει.

«Είτε είναι φυγόδικος στη χώρα είτε εκτός χώρας, είναι Γάλλος πολίτης και θα αντιμετωπιστεί ως Γάλλος πολίτης», δήλωσε ο υπουργός για τον Γκοσν στο γαλλικό ραδιόφωνο Info.

«Καθαρή συνείδηση»

Στο βιβλίο του που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, ο Γκοσν αναφέρει ότι επέλεξε τη διαμονή του στην Ολλανδία ως «ένδειξη ουδετερότητας» καθώς ηγούνταν της συμμαχίας τριών εταιρειών (Renault, Nissan και Mitsubishi Motors), προσθέτοντας επίσης ότι η διαμονή του εκεί δικαιολογούνταν από τον μισθό που λάμβανε.

Σε ξεχωριστή έρευνα οι αρχές στη Γαλλία εξετάζουν τις σχέσεις του πρώην προέδρου της Renault με έναν διανομέα αυτοκινήτων στο Ομάν και τις δαπάνες του για εκδηλώσεις και ταξίδια που ενδέχεται να ήταν προσωπικά έξοδα, καθώς και τις πληρωμές που κατέβαλε Renault-Nissan BV για την αμοιβή συμβούλων του. Ο Γκοσν είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι θα τον επισκεφτούν Γάλλοι ανακριτές στη Βηρυτό τον επόμενο χρόνο.

«Γιατί να αποφύγω τη γαλλική δικαιοσύνη;» δήλωσε σε μια συνέντευξή του. «Θα απαντήσω στις ερωτήσεις. Έχω καθαρή τη συνειδησή μου».

Ο Γκοσν είπε επίσης ότι δεν θα διακινδύνευε να ταξιδέψει στη Γαλλία και τη Βραζιλία φοβούμενος ότι οι ιαπωνικές αρχές θα μπορούσαν να αδράξουν την ευκαιρία για να τον συλλάβουν. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι αναγκασμένος να παραμένει στον Λίβανο και να πληρώνει για την (ένοπλη) φύλαξη του.

Διαβάστε ακόμα:

Lloyd’s List: Οι 12 κορυφαίοι Έλληνες στο Top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας

DBRS: Η ακτινογραφία του τουρισμού – Τα μαθήματα του καλοκαιριού και οι προβλέψεις για Ν. Ευρώπη και Ελλάδα (Πίνακες)

Tesla: Βάζει λουκέτο στην παραγωγή της – Για πόσο και για ποιον λόγο