search icon

Bloomberg

«Γκρεμίστηκε» η πιο hot αγορά ακινήτων λόγω… κρύου και ενεργειακού σοκ

Η άνοδος των επιτοκίων σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για το αυξανόμενο κόστος ενέργειας μείωσαν αισθητά τη ζήτηση - Πώς αντιδρά η αγορά real estate

Η πτώση των τιμών στην αγορά κατοικιών της Σουηδίας επιταχύνθηκε κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, εν μέσω ενδείξεων ότι η εν λόγω αγορά στερεύει.

Η άνοδος των επιτοκίων αλλά και οι ανησυχίες αναφορικά με το αυξανόμενο κόστος ενέργειας μειώνουν τη ζήτηση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Bloomberg.

Η Σουηδία, μια από τις πιο hot αγορές ακινήτων στον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντιμετωπίζει τώρα διψήφια πτώση παρόμοια με αυτές αντίστοιχων αγορών όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς. Στο μεταξύ, μάλιστα, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι ανησυχίες πως μια νέα ενδεχόμενη άνοδος των τιμών ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα μπορεί να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση οδηγώντας σε περαιτέρω ύφεση.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των διαμερισμάτων στη Σουηδία, μειώθηκαν κατά 6% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι τιμές των μονοκατοικιών – μία αγορά που σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς οι αγοραστές αναζητούσαν περισσότερο χώρο για να εργαστούν από το σπίτι – μειώθηκαν κατά 3%, δήλωσε η εταιρεία Maklarstatistik, η οποία συλλέγει δεδομένα από μεσίτες ακινήτων.

«Ο αριθμός των πωλήσεων τον Σεπτέμβριο και γενικότερα, κατά το τρίτο τρίμηνο ήταν αισθητικά χαμηλότερος σε σύγκριση με τις ίδιες περιόδους το 2021 και το 2020», επισημαίνει ο Χανς Φλινκ, επικεφαλής πωλήσεων και επιχειρηματικής ανάπτυξης στη Maklarstatistik. Η πτώση των τιμών για τις μονοκατοικίες είναι πιο έντονη στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Σουηδίας, τη Στοκχόλμη, το Μάλμο και το Γκέτεμποργκ, με πτώση 6-9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι δανειστές και η Riksbank αναμένουν περαιτέρω αποδυνάμωση των τιμών, προβλέποντας πτώση 15-20% από τα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν στις αρχές του έτους.

Η ετήσια μείωση του κόστους των διαμερισμάτων είναι πλέον η ταχύτερη από τον Αύγουστο του 2018, όταν η Σουηδία υποβλήθηκε για τελευταία φορά σε διόρθωση στις τιμές των ακινήτων. Η ύφεση σημειώθηκε λίγο αφότου, αυξήθηκαν τα βασικά επιτόκια κατά μία ποσοστιαία μονάδα από την Riksbank.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία παραδέχτηκε ότι παρουσιάζει μια κακή χρονιά όσον αφορά στις προβλέψεις της, σχεδιάζει να αυξήσει το κόστος δανεισμού στο 2,5% σε ένα έτος, σε μία προσπάθεια να επιτύχει μια καλή ισορροπία μεταξύ της μείωσης του πληθωρισμού που βρίσκεται σε υψηλό τριών δεκαετιών. Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο κραχ στην αγορά real estate το οποίο γονάτισε τόσο την οικονομία όσο και τις τράπεζες συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Διαβάστε επίσης 

Αυτό το παιδί ελληνικής καταγωγής είναι στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου (pics + video) 

Οι κορυφαίοι προορισμοί για τους Έλληνες στο εξωτερικό το φθινόπωρο (πίνακας) 

Η dream team των Ελλήνων μάνατζερ πολυεθνικών κολοσσών (pics) 

Exit mobile version