Στη δήλωση ότι οι πρώτες επιθεωρήσεις που έκαναν οι Αρχές της Σουηδίας στον τόπο που εκδηλώθηκαν οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream ενισχύουν τις υποψίες για σαμποτάζ με εκρήξεις, προχώρησε σήμερα η εισαγγελία της χώρας.

«Είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι εκδηλώθηκαν εκρήξεις κοντά στους Nord Stream 1 και 2 εντός της σουηδικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου», ανακοίνωσε ο ειδικός εισαγγελέας που είναι επιφορτισμένος με την έρευνα της Σουηδίας.

«Οι επιθεωρήσεις στους τόπους του εγκλήματος ενίσχυσαν τις υποψίες για διακεκριμένο σαμποτάζ. Επιτόπου έχουν γίνει κατασχέσεις υλικών που θα εξεταστούν».

Η Σουηδία, η οποία είχε αποκλείσει μια θαλάσσια ζώνη πολλών χιλιομέτρων για τις ανάγκες της έρευνας, ήρε τους περιορισμούς. Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η υποβρύχια επιθεώρηση.

Σύμφωνα με το Reuters, από τη σουηδική πλευρά τη διεύθυνση της έρευνας ανέλαβε η υπηρεσία Πληροφοριών σε συνεργασία με έναν ειδικό εισαγγελέα και διάφορες υπηρεσίες της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τεράστιες διαρροές που προκλήθηκαν από εκρήξεις άγνωστης προέλευσης στις 26 Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2. Οι διαρροές στον Nord Stream 1 σταμάτησαν την Δευτέρα, ενώ μικρή διαρροή στον Nord Stream 2 συνεχιζόταν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τη σουηδική ακτοφυλακή.

Υπό το βάρος των υποψιών ότι ευθύνεται για το σαμποτάζ, η Ρωσία πέρασε στην αντεπίθεση την περασμένη εβδομάδα, για να επιρρίψει την ευθύνη στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη

Μαρία Αγγελικούση: Ναύλωσε για $400.000 την ημέρα το LNG «Yiannis» στη SHELL

Ενεργειακή κρίση: Η Σύνοδος Κορυφής που θα κρίνει το μέλλον της ΕΕ σε ενέργεια και αλληλεγγύη

Κομισιόν: Aνακοίνωσε το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Έρχεται πλαφόν στην τιμή πετρελαίου