Μια ζώνη ακτίνας πέντε ναυτικών μιλίων στην περιοχή που έγιναν οι διαρροές φυσικού αερίου από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα απέκλεισαν σήμερα οι Αρχές της Σουηδίας, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης για πιθανολογούμενη δολιοφθορά.

Σύμφωνα με τη σουηδική ακτοφυλακή, η διαρροή στον αγωγό Nord Stream 1 έχει σταματήσει, ενώ στον Nord Stream 2 συνεχίζεται, αλλά έχει μειωθεί σημαντικά.

«Η έρευνα συνεχίζεται, βρισκόμαστε σε σοβαρό στάδιο», δήλωσε ο εισαγγελέας Ματς Λούνγκβιστ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αναφορικά με την έρευνα, της οποίας ηγείται η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας (Säpo).

Υποθαλάσσιες εκρήξεις που ισοδυναμούσαν με εκατοντάδες κιλά ΤΝΤ προκάλεσαν τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream και «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν πως οι εκρήξεις αυτές ήταν συνέπεια εσκεμμένης ενέργειας», ανέφεραν η Σουηδία και η Δανία σε επίσημη έκθεση που κατατέθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Συνολικά υπήρξαν τέσσερις μεγάλες διαρροές, που απελευθέρωσαν δεκάδες χιλιάδες τόνους μεθανίου. Εντοπίστηκαν στα διεθνή ύδατα, αλλά οι δύο από αυτές βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (AOZ) της Σουηδίας και οι άλλες δύο στην ΑΟΖ της Δανίας.

Η Ρωσία, σε βάρος της οποίας υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκεται πίσω από τις διαρροές, πέρασε στην αντεπίθεση την περασμένη Τετάρτη, αφήνοντας αιχμές κατά των ΗΠΑ, που με τη σειρά τους αρνήθηκαν την ευθύνη.

Διαβάστε ακόμη

Όλα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός (πίνακες)

Συμβουλή Γουόρεν Μπάφετ: Αυτές οι λέξεις φέρνουν την πραγματική ευτυχία

Κομισιόν: Υπό εξέταση το πακέτο ενεργειακής στήριξης ύψους €200 δισ. για τη Γερμανία