Τις τελευταίες ημέρες το επενδυτικό ενδιαφέρον κινείται γύρω από τις μετοχές τεχνολογίας και τις φαρμακευτικές, ωστόσο τρεις δισεκατομμυριούχοι επένδυσαν σε κάτι πιο… παραδοσιακό και βγήκαν κάθε άλλο παρά χαμένοι, αφού αύξησαν ακόμα περισσότερο τις περιουσίες τους.

Ο λόγος για τον Σαουδάραβα Μοχάμεντ Αλ Αμούντι και τους Ρώσους Αλεξάντερ Νέσις και Σουλεϊμάν Κερίμοβ. Οι τρεις τους έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε χρυσό ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Με το ράλι που σημείωσε ο χρυσός φέτος, κατάφεραν να γίνουν ακόμα πλουσιότεροι, κατά σχεδόν 3 δισ. δολάρια.

Η πανδημία του κορωνοϊού που έπληξε τις οικονομίες και τα ισχυρά μέτρα στήριξης που έλαβαν κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις έβαλαν τον χρυσό πίσω στον θρόνο του.

Οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν το πολύτιμο μέταλλο αυξάνοντας την τιμή του σε δυσθεώρητα ύψη αυτή την εβδομάδα. Μεγάλες τράπεζες όπως Goldman Sachs, Citigroup και Bank of America, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και να δούμε ακόμα υψηλότερες τιμές, καθώς τα επιτόκια πέφτουν μαζί με το αμερικανικό δολάριο. Η BNP Paribas μάλιστα έχει προβλέψει ότι ο χρυσός θα αναρριχηθεί στα 3.500 δολ/ουγγιά την επόμενη διετία.

Ενας από τους ανθρώπους που βγήκαν πολύ κερδισμένοι από αυτό το ράλι, είναι ο Κερίμοβ, η οικογένεια του οποίου ελέγχει το 77% της Polyus PJSC, που είναι το μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού της Ρωσίας, με τρέχουσα αξία στα 6,6 δισ. δολάρια.

Ο Κερίμοβ πρόσθεσε 1,6 δισ. δολ. φέτος στην περιουσία του, καθώς η μετοχή της εταιρείας του σχεδόν διπλασίασε την αξία της.

Σουλεϊμάν Κερίμοβ

Την ίδια ώρα, η περιουσία του Νέσις αυξήθηκε στα 3,7 δισ. δολ. Ο Νέσις έχει στην κατοχή του το ICT Group που έχει μερίδιο 27% στην Polymetal International.

Aλεξάντερ Νέσις

Τέλος, η εταιρεία του Σαουδάραβα Αλ Αμούντι, Midroc Gold Mine, έχει αξία 9,2 δισ. δολ.

Μοχάμεντ Αλ Αμούντι

Αλλος ένας δισεκατομμυριούχος που τον περασμένο Μάρτιο αύξησε την έκθεσή του στον χρυσό είναι ο Αιγύπτιος Ναγκίμπ Σαουίρις, μεγαλοεπενδυτής στον κλάδο τηλεπικοινωνιών και χρυσού και δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Αίγυπτο, γνωστότατος στην Ελλάδα, που σε συνάντησή του τον Αύγουστο του 2019 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να επενδύσει στη χώρα μας. (Υπενθυμίζεται ότι προ ετών ο Σαουίρις είχε αποκτήσει την ΤΙΜ Ηellas, τη μετέπειτα Wind Hellas)

Ναγκίμπ Σαουίρις

Μεταξύ των υπόλοιπων δισεκατομμυριούχων που κέρδισαν τα περισσότερα απο το άλμα στις τιμές του χρυσού, συγκαταλέγονται ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο Πόνυ Μα της Tencent Holdings και ο Ζιάνγκ Ρένσενγκ, πρόεδρος της παρασκευάστριας εμβολίων Chongqing Zhifei Biological Products. Κέρδισαν πάνω από 14 δισ. δολ. ο καθένας φέτος, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg.