Υποχωρεί ο κίνδυνος για ύφεση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων της Goldman Sachs, καθώς η αγορά εργασίας στη χώρα δείχνει μεγάλη ανθεκτικότητα και το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται αισθητά.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ομάδα αναλυτών της Goldman Sachs, με επικεφαλής τον Γιαν Χάτζιους, υποβάθμισε την πρόβλεψή της για ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες στο 25%, από 35%.

Αντίθετα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Bloomberg η πιθανότητα να υπάρξει ύφεση κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανέρχεται στο 65%.

«Η συνεχιζόμενη ισχύς της αγοράς εργασίας και τα πρώτα σημάδια βελτίωσης στις επιχειρηματικές έρευνες υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος για βραχυπρόθεσμη ύφεση έχει μειωθεί σημαντικά», αναφερει ο Γιαν Χάτζιους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε πάνω από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ακόμη, η Goldman Sachs υπογραμμίζει την ταχεία επιβράδυνση του πληθωρισμού και του ρυθμού αύξησης των μισθών προς ένα επίπεδο που είναι συμβατό με τον στόχο της Fed για πληθωρισμό στο 2%.

Σύμφωνα με τον Γιαν Χάτζιους, τo οutlook υποστηρίζει την εκτίμηση της Fed ότι η λεγόμενη «ομαλή προσγείωση» είναι εφικτή για την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς και την τάση για νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τόσο τον Μάρτιο, όσο και τον Μάιο.

Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, ευνοϊκός παράγοντας για τις ΗΠΑ θα είναι και η καλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη σε άλλες μεγάλες οικονομίες, ενώ προβλέπει ότι η ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση και η Κίνα θα ανακάμψει γρήγορα.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Προειδοποιεί για σημαντική άνοδο στο πετρέλαιο λόγω έλλειψης προσφοράς

ΕΚΤ: Άργησε να αυξήσει τα επιτόκια, θα καθυστερήσει να τα μειώσει

Σεισμός στην Τουρκία: Χιλιάδες οι νεκροί από τα 7,8 Ρίχτερ – Όλες οι εξελίξεις (tweets + vids) (upd)