Η οικονομία της Γουιάνας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 38% φέτος, ο «ξαφνικός» πετρελαϊκός πλούτος μεταμορφώνει το νοτιοαμερικανικό κράτος, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τεράστια υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία για πρώτη φορά άντλησε η Exxon Mobil το 2015, επέτρεψαν στην οικονομία να τετραπλασιάσει το μέγεθός της τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ η ταχεία ανάπτυξη προβλέπεται να συνεχιστεί για ορισμένο χρονικό διάστημα.

«Οι προοπτικές για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη είναι καλύτερες από ποτέ», ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεσή του. «Η παραγωγή πετρελαίου θα συνεχίσει να επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς τρία νέα εγκεκριμένα κοιτάσματα θα τεθούν σε λειτουργία μεταξύ 2024-27, ενώ ένα έκτο κοίτασμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2028».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα κοιτάσματα πετρελαίου είναι τόσο μεγάλα σε σχέση με τον πληθυσμό της Γουιάνας -ο οποίος ανέρχεται σε 800.000 κατοίκους- που ορισμένες προβλέψεις δείχνουν ότι το κράτος θα ξεπεράσει το Κουβέιτ και θα γίνει ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν παραγωγός αργού στον κόσμο.

Η Γουιάνα, το μοναδικό αγγλόφωνο έθνος της Νότιας Αμερικής, έχει ψηφίσει νόμους για τη δημιουργία ενός κρατικού ταμείου πλούτου και ενισχύει τις δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγεία και τις υποδομές, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη

Μετρούν τις πληγές τους οι βιομηχανίες του Θεσσαλικού Κάμπου – Οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά

Φυσικό αέριο: Αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά και φόβοι για τιμή πάνω από τα €40 ανά μεγαβατώρα

Μπάρος: Το θρυλικό πέρασμα – Η απόλυτη ορεινή διαδρομή στην Ελλάδα που αξίζει να ζήσετε έστω μια φορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ