Οι προγραμματιζόμενες απεργίες στις εγκαταστάσεις LNG της Chevron στην Αυστραλία προκαλούν αγωνία στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου υποστηρίζει στο εβδομαδιαίο report το ΙΕΝΕ. Ταυτόχρονα, οι traders ανησυχούν ότι μια παρατεταμένη διακοπή της παραγωγής θα μπορούσε να πιέσει τις παγκόσμιες προμήθειες και να προκαλέσει την άνοδο των ευρωπαϊκών τιμών.

Χθες τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Οκτωβρίου ανέβηκαν ως 7,2% και έκλεισαν στα 35,7 ευρώ η μεγαβατώρα που εκτός από όσα αντιμετωπίζει ο αμερικανικός κολοσσός στην Αυστραλία, η αγορά έχει να διαχειριστεί και τις περιορισμένες ροές αερίου από την Νορβηγία λόγω εργασιών συντήρησης.

Ο αμερικανικός όμιλος και τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στα έργα Gorgon και Wheatstone στη Δυτική Αυστραλία βρίσκονται σε καθημερινές συνομιλίες για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις αμοιβές και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι η Fair Work Commission, το ανεξάρτητο δικαστήριο της Αυστραλίας για τις εργασιακές σχέσεις, μεσολαβεί στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Μάλιστα, η μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της εταιρείας και εκπροσώπων εργαζομένων κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς συμμαχία συνδικαλιστών προειδοποίησε για απεργία δύο εβδομάδων από τις 14 Σεπτεμβρίου.

Ενεργειακοί αναλυτές της Aurora ανέφεραν ότι η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος «πολύ σφιχτή» και ότι η «πολύ μικρή ευελιξία της προσφοράς» σημαίνει ότι η απεργία στην Αυστραλία θα μπορούσε να ωθήσει ακόμα υψηλότερα τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου.

Επίσης, οι αναλυτές εκτίμησαν ότι η τιμή του TTF μπορεί να ξεπεράσει τα €40/MWh, ωστόσο τόνισαν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι τιμές να φτάσουν οπουδήποτε κοντά στο επίπεδο ρεκόρ που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το ΙΕΝΕ επικαλείται τον Καουσάλ Ράμες, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης φυσικού αερίου και LNG της εταιρείας ερευνών Rystad Energy που  δήλωσε ότι η διαφαινόμενη απεργιακή κινητοποίηση στις εγκαταστάσεις Gorgon και Wheatstone της Chevron υποδηλώνει ότι η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί λύση.

Στο εβδομαδιαίο report αναφέρει ότι η  αυξημένη εξάρτηση της Ευρώπης από το LNG σημαίνει ότι απαιτούνται υψηλές τιμές όλο τον χρόνο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η περιοχή θα λάβει όλα τα καύσιμα που θέλει σύμφωνα με την Bank of America (BofA).

«Η Ευρώπη εξαρτάται πλέον υπερβολικά από το LNG για τις ενεργειακές της ανάγκες και πιθανότατα απαιτούνται για την κάλυψή τους περίπου 300 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα σε εισαγωγές», τόνισε το στέλεχος στρατηγικής εμπορευμάτων της BofA Francisco Blanch. «Οι τιμές θα πρέπει να παραμείνουν φουσκωμένες σε όλη τη διάρκεια του έτους, διαφορετικά οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν με ταχεία μείωση αποθεμάτων».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι αναστάτωσε τις αγορές φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τις τιμές και πυροδότησε ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Η Ευρώπη βιάζεται να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο με LNG, πρέπει ωστόσο να ανταγωνίζεται για φορτία την Ασία, όπου οι χώρες υπογράφουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες για να αποφύγουν μελλοντικές ελλείψεις.

Επίσης, εντός του μήνα ανοίγει ο τρίτος γύρος κοινής αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν οι προμήθειες ενόψει του χειμώνα, αλλά και πιο ευνοϊκές τιμές, καθώς προχωρά η πλήρης απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η ΕΕ αξιοποιεί το συλλογικό οικονομικό βάρος της μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας «AggregateEU» που δημιουργήθηκε πρόσφατα, ως μέρος της απάντησής της στην απόφαση της Μόσχας να περιορίσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη.

Παρά τον αρχικό σκεπτικισμό από παράγοντες της αγοράς σχετικά με το εάν οι εταιρείες θα χρησιμοποιούσαν τελικά την πλατφόρμα AggragateEU, τα έως τώρα στοιχεία από τους δύο πρώτους διαγωνισμούς δείχνουν ότι η ΕΕ θα ξεπεράσει άνετα τον στόχο της να αγοράσει από κοινού περίπου 13.5 δισ. κυβικά μέτρα καυσίμου.

Με τους δύο πρώτους γύρους να ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει πλέον να γίνει μόνιμο το σχέδιο για κοινές αγορές φυσικού αερίου. Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο και δηλώσεις αξιωματούχων που επικαλείται το Reuters, το προσωρινό καθεστώς πρόκειται να λήξει τον Δεκέμβριο, αλλά η Κομισιόν εισηγείται να γίνει μόνιμο ως μέρος μιας ευρύτερης ανανέωσης των κανόνων της αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ.

Αναφορικά με την τιμή φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF, αυτή κυμάνθηκε μεταξύ €31.2/MWh και €34.2/MWh την περασμένη εβδομάδα. Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου σημείωσαν άλμα προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι εργαζόμενοι σε δύο βασικές εγκαταστάσεις της Chevron στην Αυστραλία άρχισαν μερική απεργία την περασμένη Παρασκευή, μετά την αποτυχία των συνομιλιών με τη διοίκηση της εταιρείας. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αφορούν τις εγκαταστάσεις LNG Gorgon και Wheatstone, οι οποίες προμήθευαν περίπου το 7% του παγκόσμιου LNG πέρυσι. Η διαμάχη έχει προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά από τις αρχές Αυγούστου, παρόλο που προς το παρόν φαίνεται να είναι καλά εφοδιασμένη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τιμές φυσικού αερίου στα περισσότερα ευρωπαϊκά ενεργειακά hubs κατέγραψαν αρκετές διακυμάνσεις την προηγούμενη εβδομάδα, με το Title Transfer Facility (TTF) στην Ολλανδία να αποτελεί το εικονικό σημείο συναλλαγών φυσικού αερίου με τη μεγαλύτερη χρήση και ρευστότητα στην Ευρώπη, ενώ η τιμή του είναι η πλέον χρησιμοποιούμενη στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές συναλλαγές της αγοράς φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη

Μετρούν τις πληγές τους οι βιομηχανίες του Θεσσαλικού Κάμπου – Οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά

Ο ανασχηματισμός σε δόσεις, το γκάλοπ-έκπληξη προμηνύει μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ, τα… μαγειρέματα της Attica και οι προσφορές στην Αττική Οδό

Ante Inc: Όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγινε πρόεδρος – Τα επενδυτικά «τρίποντα» και τα έσοδα μισού δισ. (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ