Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έχει υποσχεθεί τη σύσταση μίας ομάδας με «διεθνές κύρος» για τη διαχείριση των δημοσιονομικών. Δεδομένης της επιρροής του σε όλες τις πτυχές της οικονομικής ζωής της χώρας, το πόσο κύρος θα έχει αυτή η ομάδα παραμένει, ακόμα, αναπάντητο ερώτημα.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν αναμένεται να δημιουργηθεί στα τέλη της εβδομάδας. Η κυριότερη ανάθεση υπουργικού θώκου θα μπορούσε να αποτελούσε αυτή του Μεχμέτ Σιμσέκ, o οποίος είναι πρώην Υπουργός Οικονομικών και στον οποίο μπορεί να ανατεθεί η διαχείριση της τουρκικής οικονομίας. 

Οι επενδυτές έχουν πολλάκις επικρίνει την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του Ερντογάν, ο οποίος πιστεύει πως ο τρόπος αντιμετώπισης του πληθωρισμού είναι η επέκταση της οικονομίας μέσω μείωσης του κόστους δανεισμού. Το κύριο ερώτημα για τον υπόλοιπο κόσμο είναι το εάν η νέα θητεία του Ερντογάν αποτελεί προάγγελο συνέχειας της νομισματικής πολιτικής αυτής, ή αλλαγής πορείας σε μία πιο ορθόδοξη προσέγγιση.

Η τουρκική λίρα συνέχισε την κατάρρευσή της σε ρεκόρ χαμηλό μετά από την νίκη του Ερντογάν. Το κύριο πρόβλημα με την τουρκική οικονομία, όμως, είναι η εξωτερική χρηματοδότηση, αφού η χώρα έχει εξαντλήσει τα αποθέματα ξένου συναλλάγματός της, ενώ θα κληθεί να αποπληρώσει $200 δισ. σε χρέος. Παράλληλα, αυξημένες είναι και οι πιθανότητες δημιουργίας εντάσεων με τις κυβερνήσεις της Δύσης, τη στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει την αυτοδυναμία της προς ανατολάς εργαλειοποιώντας τόσο το εμπόριο όσο και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Marlow Global, Άντονι Σκίνερ, «παρά τις οικονομικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Τουρκία, ο Ερντογάν δεν αναμένεται να αλλάξει προσέγγιση. Μπορεί, μεν, να επιλέξει έναν ή δύο οικονομολόγους οι οποίοι είναι αρεστοί στις αγορές, αλλά είναι ξεκάθαρο ποιός θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις».

Ο έλεγχος της οικονομίας

Ο 56χρονος, πρώην αναλυτής της Merrill Lynch, Μεχμέτ Σιμσέκ, έχει ζητήσει να του δοθεί αυτονομία για την επιδιόρθωση της οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Bloomberg.

O εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του πως ο Σιμσέκ «θα συνεχίσει να βοηθά όσον αφορά την τουρκική οικονομία είτε αποτελέσει μέρος του νέου υπουργικού συμβουλίου είτε όχι.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη ενθουσιαστεί με τη φημολογία. Η εφημερίδα Sabah υποστηρίζει πως ο Ερντογάν θα φέρει την «παλιά φρουρά» για τη ρύθμιση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των πρώην υπουργών Τσεβντέτ Γιλμάζ και Λούτφι Ελβάν.

Ο έλεγχος της οικονομίας από τον Ερντογάν είχε ολοκληρωθεί μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης του 2017. Ακύρωσε την πρωθυπουργία και συγκέντρωσε όλη την εκτελεστική εξουσία στα χέρια του, αποφασίζοντας τόσο για τους υπουργούς Οικονομικών όσο και για τους κεντρικούς τραπεζίτες που «άλλαζε σαν τα πουκάμισα».

Αν και η τουρκική οικονομία κατέγραψε αύξηση της τάξης του 5,6% πέρυσι, ο πληθωρισμός άγγιξε το δυσθεώρητο 86%, τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα μείωνε περαιτέρω τα επιτόκια. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί στο 40% από τότε, αλλά η Τουρκία βρίσκεται στο δεύτερο χειρότερο σημείο των G20 πίσω από την Αργεντινή όσον αφορά τα πληθωριστικά δεδομένα.

Επόμενες εκλογές

Οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον Ερντογάν και το ΑΚΡ οι οποίοι θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τις μεγαλουπόλεις της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας τις οποίες κυβερνά η αντιπολίτευση, κάτι το οποίο ενδέχεται να περιορίσει όποια μέτρα λιτότητας για τον εξορθολογισμό των μακροοικονομικών δεδομένων προς αύξηση της δημοφιλίας του κόμματος.

Aυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, αφού αυτή βασίζεται σε χρηματοδότηση από τη Ρωσία και τις χώρες του Περσικού Κόλπου για τη στήριξη της λίρας. 

Ο 69χρονος Ερντογάν επέκτεινε την 20ετή κυριαρχία του βγαίνοντας νικητής στις εθνικές τουρκικές εκλογές με ποσοστό 52% έναντι του 48% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Αμέσως μετά τα αποτελέσματα, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας κατέρρευσε στις 20 λίρες/δολάριο, με τη Morgan Stanley να προειδοποιεί πως ενδέχεται να φτάσει τις 28 λίρες/δολάριο μέχρι τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με την αναλυτή του Bloomberg Economics, Σελβά Μπαχάρ Μπαζίκι, η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα μπορέσει να το κάνει: «Αναμένουμε μία στροφή στην οικονομική ορθοδοξία προς τα τέλη του έτους, αλλά οποιαδήποτε κίνηση θα υστερεί των πραγματικών αναγκών της οικονομίας».

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 0,3% του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Μάρτιο

Εφορία – ΕΦΚΑ: Οι τέσσερις προθεσμίες που λήγουν σήμερα

«Σαρώνουν» οι συναλλαγές με κάρτες – Έως €10 οι μισές πληρωμές με πλαστικό χρήμα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ